Hotararea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 64/2009 privind modificarea Regulamentului de organizare si functionare a comisiilor de disciplina de pe langa consiliile filialelor si Consiliul Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, aprobat prin Hotararea Conferintei nationale nr. 07/58/2007, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 252, din 15 aprilie 2009.
In temeiul:
— art. 20 lit. c), art. 27 alin. (1) si art. 44 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata;
— pct. 3, pct. 18 lit. k) si pct. 147 din Regulamentul de organizare si functionare al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, aprobat prin Hotararea Conferintei nationale a expertilor contabili si contabililor autorizati nr. 1/1995, republicat;
— dezbaterilor din cadrul lucrarilor Conferintei nationale in legatura cu materialele prezentate si in baza stenogramei din 14 martie 2009,
Conferinta nationala h o t a r a s t e:
Art. I. — Regulamentul de organizare si functionare a comisiilor de disciplina de pe langa consiliile filialelor si Consiliul Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, aprobat prin Hotararea Conferintei nationale a Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 07/58/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 8 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La punctul 1, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Potrivit art. 36 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata, si pct. 116 din Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, republicat, denumit in continuare Regulament de organizare si functionare, pe langa consiliul fiecarei filiale a Corpului functioneaza o comisie de disciplina, compusa din 5 membri titulari si 5 supleanti, astfel:
presedintele si 4 membri alesi de Adunarea generala pentru un mandat de 4 ani dintre membrii experti contabili, care se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.”
2. La punctul 2, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Potrivit art. 33 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, pe langa Consiliul Superior al Corpului functioneaza Comisia superioara de disciplina, compusa din 7 membri titulari si 7 supleanti, astfel:”.
3. Punctul 6 va avea urmatorul cuprins:
„Comisia de disciplina de pe langa consiliul filialei este competenta sa sanctioneze abaterile disciplinare savarsite de catre expertii contabili si contabilii autorizati, membri ai filialei, cu domiciliul in raza teritoriala a acesteia, chiar daca abaterile au fost savarsite in raza teritoriala a altei filiale (pct. 117 primul alineat din Regulamentul de organizare si functionare).
Incetarea provizorie de a mai face parte din Corp la cererea sa ori din initiativa consiliului filialei nu il exonereaza de raspundere disciplinara pe cel in cauza pentru abaterile savarsite anterior (pct. 98—100 din Regulamentul de organizare si functionare).”
4. La punctul 7, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de un an de la savarsirea faptei (pct. 123 din Regulamentul de organizare si functionare) si in acelasi termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, in cazurile in care un membru al Corpului a fost condamnat pentru infractiuni care sunt sanctionabile si disciplinar potrivit legii si Regulamentului de organizare si functionare.”
5. Punctul 9 va avea urmatorul cuprins: „Potrivit prevederilor pct. 41 lit. a) si b) si pct. 117 alineatul al doilea din Regulamentul de organizare si functionare, nu sunt de competenta de solutionare a comisiilor de disciplina de pe langa consiliile filialelor:
a) plangerile referitoare la fapte savarsite de membrii Consiliului superior si ai consiliilor filialelor, inclusiv de presedintii acestora;
b) plangerile referitoare la fapte savarsite de presedintii si membrii comisiilor de disciplina de pe langa consiliile filialelor, precum si de persoane fizice straine carora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat in Romania.
In situatiile de mai sus, plangerile se depun la Comisia superioara de disciplina.”
6. Punctul 10 va avea urmatorul cuprins:
„In raport de gravitatea abaterilor savarsite si de urmarile acestora, comisia de disciplina de pe langa consiliul filialei, potrivit art. 36 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, aplica urmatoarele sanctiuni disciplinare:
a) mustrare;
b) avertisment scris;
c) suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil sau de contabil autorizat pe o perioada de la 3 luni la un an.”
7. Punctul 11 va avea urmatorul cuprins:
„Comisia superioara de disciplina are urmatoarele competente:
a) analizeaza plangerile referitoare la abateri de la conduita etica si profesionala ale membrilor Consiliului superior, facand, daca este cazul, propunere de sanctionare Conferintei nationale, care hotaraste [art. 31 lit. g) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, pct. 7 lit. g), pct. 41 lit. a) si pct. 117 alineatul al doilea din Regulamentul de organizare si functionare];
b) solutioneaza plangerile referitoare la abaterile de la conduita etica si profesionala ale presedintilor si membrilor consiliilor filialelor, ale presedintilor si membrilor comisiilor de disciplina de pe langa consiliile filialelor, precum si ale persoanelor fizice straine carora le-ar fi fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat in Romania si aplica, dupa caz, sanctiunile prevazute la art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, [art. 41 lit. a) si b) si pct. 117 alineatul al doilea din Regulamentul de organizare si functionare];
c) aplica sanctiunea privind interzicerea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat membrilor Corpului care au savarsit abateri grave, atat in cauzele judecate de Comisia superioara de disciplina, cat si in cauzele judecate de comisiile de disciplina ale filialelor, daca este cazul, la propunerea acestora [pct. 41 lit. d) din Regulamentul de organizare si functionare];
d) judeca si solutioneaza contestatiile formulate impotriva hotararilor disciplinare pronuntate de comisiile de disciplina ale filialelor [pct. 41 lit. c) din regulamentul sus-mentionat];”.
8. La punctul 13, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Comisiile de disciplina judeca abaterile disciplinare constand in fapte sau omisiuni savarsite de membrii Corpului, prin nerespectarea obligatiilor ce le revin si a normelor de conduita etica si profesionala, prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, in Regulamentul de organizare si functionare, in Codul etic national al profesionistilor contabili si in hotararile organelor de conducere ale Corpului.”
9. La punctul 16, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Abaterile sanctionabile disciplinar enumerate la pct. 121 si 122 din Regulamentul de organizare si functionare acopera o mare parte din prevederile cu caracter dispozitiv sau restrictiv stipulate in prezentul regulament, precum si in actul normativ mentionat la pct. 10 din prezentul regulament. Faptul ca abaterile enumerate nu sunt exhaustive rezulta si din finalul textului de la lit. o) a pct. 121 din Regulamentul de organizare si functionare, avand enuntul «orice alte incalcari ale normelor si hotararilor luate de organele de conducere ale Corpului».”
10. La punctul 16, alineatul 4 va avea urmatorul cuprins:
„Comisiile de disciplina, prin completele de judecata, trebuie sa analizeze cu discernamant si obiectivitate abaterile reclamate, incadrarea lor in prevederile actelor normative care reglementeaza activitatea si conduita etica si profesionala a profesionistilor contabili mentionate la pct. 13, sa asigure o judecata dreapta si sa aplice, unde este cazul, sanctiunea disciplinara corespunzatoare, in raport cu natura si gravitatea abaterilor, cu consecintele acestora si cu gradul de vinovatie a faptuitorului.”
11. La punctul 17, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Se pot adresa comisiilor de disciplina cu reclamatii (plangeri, sesizari) pentru abateri disciplinare savarsite de membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati:
a) persoanele fizice si juridice interesate;
b) Consiliul Superior, consiliile filialelor si birourile permanente ale acestora;
c) directorul general executiv al Corpului este abilitat sa ii propuna Comisiei superioare de disciplina pe cei care se fac vinovati de incalcarea reglementarilor privind publicitatea [pct. 39 lit. g) din Regulamentul de organizare si functionare];
d) presedintii consiliilor filialelor Corpului, pentru abaterile constatate in actiunile efectuate potrivit Regulamentului privind controlul de calitate in profesia contabila, in conditiile prevazute in prezentul regulament, precum si in alte situatii;
e) ceilalti membri ai Corpului.”
12. Punctul 19 va avea urmatorul cuprins:
„Comisiile de disciplina se pot autosesiza pe baza materialelor aparute in mass-media, in care se fac referiri la abateri disciplinare care ar fi fost savarsite de profesionistii contabili membri ai Corpului, procedand la analiza, instrumentarea si judecarea cazurilor respective potrivit prevederilor prezentului regulament, cu respectarea competentelor prevazute la paragrafele 6, 9 si 11—12.”
13. La punctul 34, litera a) va avea urmatorul cuprins:
„a) hotararile comisiei de disciplina a filialei pot fi contestate de cei interesati, precum si de consiliul filialei la Comisia superioara de disciplina in termen de 30 de zile de la data comunicarii (pct. 43 din Regulamentul de organizare si functionare).”
14. La punctul 34 litera a) alineatul 4, a doua liniuta va avea urmatorul cuprins:
„— admiterea contestatiei; in acest caz se procedeaza la judecarea cauzei, respectandu-se procedurile prevazute la pct. 23—33 de mai sus. Dupa judecare se poate hotari modificarea sau anularea hotararii comisiei de disciplina a filialei sau anularea acestei hotarari, urmata de restituirea cauzei pentru rejudecare de catre comisia de disciplina a filialei, situatie in care presedintele comisiei de disciplina va numi un alt raportor al cauzei si un alt complet de judecata decat cel care s-a pronuntat anterior.”
15. La punctul 34 litera b), alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:„Contestatia nu suspenda aplicarea hotararii (pct. 48 din Regulamentul de organizare si functionare).”
16. Punctul 43 va avea urmatorul cuprins:
„Potrivit art. 42 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, comisiile de disciplina au obligatia sa transmita reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice pe langa Consiliul superior si consiliile filialelor, dupa caz, cu 7 zile inainte, materialele supuse dezbaterilor acelor comisii (alte eventuale dezbateri decat cele referitoare la solutionarea reclamatiilor pentru abateri disciplinare).”
17. La anexa nr. 1 la regulament, litera a) va avea urmatorul cuprins:
„a) nu ma aflu in niciuna dintre situatiile de incompatibilitate sau conflict de interese prevazute de art. 12 alin. (1) si (2) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata;”.
Art. II. — Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. III. — Regulamentul de organizare si functionare a comisiilor de disciplina de pe langa consiliile filialelor si Consiliul Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, aprobat prin Hotararea Conferintei nationale nr. 07/58/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 8 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta hotarare, va fi republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Art. IV. — Organele alese si structurile executive ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania vor duce la indeplinire dispozitiile prezentei hotarari.
Presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania,
Marin Toma
Bucuresti, 14 martie 2009.
Nr. 09/64.
Comentarii articol (1)