avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor legislatie
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

legislatie

Buna ziua,
vreau sa intreb legat de examnenul de expert contabil cu studii superioare, am 3 ani pe cartea de munca vechime cu studii superioare (deci ma incadrez) sa pot candida anul acesta, dar la actualul serviciu pe care il am m-au incadrat contabil cu studii medii cum se tine cont la inscrierea la examenul de expert contabil cu studii superioare? imi poate raspunde cineva? va multumesc>

Cel mai recent răspuns: RoConnt Activ SRL , Contabil 08:29, 17 Februarie 2010
Intrebati la inscriere daca va primeste in situatia in care prezentati diploma de licenta.
Nu este nicio problema, s-au modificat conditiile de acces la profesia de expert contabil .

ORDONANŢA nr. 65 din 19 august 1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi*) – Republicare

Art. 3
(1)Accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat se face pe bază de examen de admitere, la care să se obţină cel puţin media 7 şi minimum nota 6 la fiecare disciplină, efectuarea unui stagiu de 3 ani şi susţinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.
(2)În termen de 6 luni de la publicarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, prin hotărâre a Guvernului va fi aprobat Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat. Regulamentul va fi elaborat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi avizat de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Educaţiei Naţionale**).
(la data 11-mar-2008 Art. 3, alin. (2) din capitolul I a fost reglementat de Regulament din 2008 )
Art. 4
(1)Se poate prezenta la examenul de admitere prevăzut la art. 3 pentru profesia de expert contabil persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a)are capacitate de exerciţiu deplină;
b)are studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;
c)nu a suferit nicio condamnare care, potrivit legislaţiei în vigoare, interzice dreptul de gestiune şi de administrare a societăţilor comerciale.
(2)La cerere, persoanele care au titlul de academician, profesorii şi conferenţiarii universitari, doctorii în economie şi doctorii docenţi, cu specialitatea finanţe sau contabilitate, au acces la profesia de expert contabil pe baza titlului de doctor, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi c) şi susţinerea unui interviu privind normele de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi.
Art. 5
Se poate prezenta la examenul de admitere prevăzut la art. 3 pentru profesia de contabil autorizat persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a)are capacitate de exerciţiu deplină;
b)are studii medii cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;
c)nu a suferit nicio condamnare, care, potrivit legislaţiei în vigoare, interzice dreptul de gestiune şi de administrare a societăţilor comerciale.

REGULAMENT din 5 martie 2008 privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat

SECŢIUNEA 2: Înscrierea candidaţilor
Art. 6
Se pot prezenta la examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, republicată.
Art. 7
(1)Înscrierea la examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat se face pe baza unei cereri, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1, care se depune la sediul filialei Corpului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul candidatul.
(2)În cererea de înscriere candidatul îşi va exprima opţiunea pentru un centru de examen dintre cele stabilite de Corp şi afişate în loc vizibil la sediul tuturor filialelor.
(3)Pentru susţinerea examenului de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil, cererea de înscriere este însoţită de:
a)certificatul medical din care să rezulte că solicitantul are capacitate de exerciţiu deplină;
b)curriculum vitae, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, completat şi semnat pe propria răspundere de către solicitant;
c)copie legalizată de pe actul de studii, din care să rezulte că solicitantul are studii economice superioare, cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;
d)certificat de cazier judiciar, cu termenul de valabilitate neexpirat.
(4)Pentru susţinerea examenului de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de contabil autorizat, cererea de înscriere este însoţită de:
a)certificatul medical din care să rezulte că solicitantul are capacitate de exerciţiu deplină;
b)curriculum vitae, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, completat şi semnat pe propria răspundere de către solicitant;
c)copie legalizată de pe actul de studii, din care să rezulte că solicitantul are studii medii, cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului;
d)certificat de cazier judiciar, cu termenul de valabilitate neexpirat.

Va urez succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere ceccar cristinanca cristinanca sunt studenta in anul 2 si tin contabilitatea la 2 firme de ceva vreme dar nu pot semna bilantul si as vrea sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc sa ma ... (vezi toată discuția)
Contabili autorizati Viana22 Viana22 Buna ziua! As avea si eu o intrebare... ea ar fi simpla, nu stiu cat de simplu e raspunsul : Cine poate sa dea examen de contabil autorizat? Doar cei cu ... (vezi toată discuția)