Curtea Constitutionala a solutionat, miercuri, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, sesizarea asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, formulata de un numar de 81 de deputati.
Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca legea este
neconstitutionala, sub aspectul incalcarii principiului constitutional al bicameralismului Parlamentului Romaniei.
Astfel, intre forma adoptata de Camera Deputatilor, la 17 martie 2009, cu 172 de voturi pentru, in calitate de Camera decizionala, si cea adoptata de Senat, in data de 9 martie 2009, exista deosebiri majore, modificarile si completarile adoptate de Camera Deputatilor dand proiectului de lege o configuratie deosebita, semnificativ diferita fata de cea adoptata de Senat, ca prima Camera sesizata.
Pe de alta parte, prin modul sau de redactare, deficitar si imprecis in privinta anumitor dispozitii, precum cele ale art.III, legea nu corespunde exigentelor de tehnica legislativa, prin aceea ca nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice.
Conform legii care a fost declarata neconstitutionala, functiile publice, functiile publice specifice, precum si posturile incadrate in regim contractual, care confera calitatea de ordonator de credite urmau a fi desfiintate la intrarea in vigoare a actului normativ. De asemenea, se prevedea, printre altele, ca “in locul functiilor publice, al functiilor publice specifice, precum si al posturilor incadrate in regim contractual (...) se infiinteaza functia de director coordonator al serviciului public deconcentrat din cadrul ministerelor si al celorlalte organe ale administratiei publice centrale.”
Intreaga argumentatie retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se va comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
_________
Procesul legislativ al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici poate fi consultat aici.
Comentarii articol (4)