Legea nr. 127/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului a fost publicata miercuri, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 294.
Noi elemente obligatorii ale cecului
Actul normativ emis de Guvern a fost aprobat, cu modificari. Unul dintre amendamente introduce doua elemente pe care trebuie sa le contina cecul. Unul dintre acestea este "numele tragatorului, respectiv numele si prenumele, in clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga. In cazul in care numele tragatorului depaseste spatiul alocat pe titlu, se vor inscrie pe cec primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea tragatorului, in limita spatiului special alocat, fara ca prin aceasta sa se atraga nulitatea cecului."
Un alt element pe care trebuie sa-l contina cecul, introdus prin Legea nr. 127/2009, este "codul tragatorului, respectiv un numar unic de identificare, preluat din documentele de identificare sau de inregistrare ale tragatorului”.
Pana in prezent, Legea nr. 59/1934 prevedea ca cecul trebuie sa cuprinda "denumirea de cec trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu", "ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani", "numele celui care trebuie sa plateasca (tras)", "aratarea locului unde plata trebuie facuta", "aratarea datei si a locului emiterii" si "semnatura celui care emite cecul (tragatorul)".
Modificari privind semnatura
Potrivit prevederilor introduse in Legea nr. 59/1934, prin OUG nr. 38/2008, orice semnatura a unui cec trebuie sa cuprinda: "a) in clar, numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga", "b) semnatura olografa a persoanei fizice, respectiv a reprezentantilor legali sau a imputernicitilor persoanelor juridice care se obliga ori a reprezentantilor sau a imputernicitilor altor categorii de entitati care utilizeaza astfel de instrumente."
Legea nr. 127/2009 dispune ca, prin exceptie de la aceste prevederi, "prin semnatura tragatorului se intelege semnatura olografa a persoanei fizice avand calitatea de tragator sau, dupa caz, a reprezentantului legal ori a imputernicitului tragatorului, persoana fizica, persoana juridica ori entitate care utilizeaza astfel de instrumente.”
Principalele prevederi ale OUG nr. 38/2008
Actul normativ emis de Guvern a adus o serie de completari care sa permita procesarea automata a cecurilor. Astfel, printre prevederile introduse se numara si reglementarea trunchierii, adica prezentarea electronica la plata a cecului.
Totodata, a fost definit mai clar cuprinsul semnaturilor deoarece sintagma "numele si prenumele sau firma celui care se obliga" era prea generala si nu corespundea cerintelor institutiilor de credit care proceseaza aceste instrumente. Aceasta modificare consfinteste ceea ce a fost agreat de utilizatorii de instrumente de debit de-a lungul timpului, fiind precizata cerinta privind "semnatura olografa a persoanei".
In plus, OUG nr. 38/2008 a eliminat posibilitatea de postdatare, respectiv prezentarea la plata a unui cec care are completata o data a emiterii ulterioara datei prezentarii, deoarece, in acest caz, se asimileaza data emiterii cu o asa zisa "data a scadentei", in conditiile in care cecul este un instrument de plata la vedere.
De asemenea, in cazul procesarii centralizate electronice a instrumentelor de plata de debit de catre institutiile de credit, diferentierea termenelor de prezentare la plata a cecurilor in functie de locul emiterii si de locul platii, nu si-a mai gasit aplicabilitatea, astfel ca OUG nr.38/2008 a stabilit un termen de prezentare la plata unitar, de 15 zile.
Comentarii articol (3)