Contributia la pensiile private obligatorii va creste cu un procent, in anul 2010, dupa ce in anul curent, nivelul contributiilor virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii a ramas de 2%, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In urma publicarii acordului Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), miercuri, la Washington, se prevede intoarcerea cat mai rapida la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, dupa „inghetarea” contributiilor la nivelul de 2% in 2009.
„Pilonul II al sistemului de pensii va continua sa fie alimentat cu majorari de contributii, asa cum a fost stabilit initial”, precizeaza memorandumul privind imprumutul pe care FMI il acorda Romaniei, citat in comunicatul APAPR.
„Vom continua sa alimentam Pilonul II al sistemului de pensii, cu contributii majorate regulat, asa cum a fost stabilit si s-a dorit initial”, a fost precizat, de asemenea, in scrisoarea de intentie care a dus la aprobarea acordului cu FMI, de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Potrivit legii reformei pensiilor, care a instituit Pilonul II de pensii private obligatorii in Romania, nivelul contributiilor virate in administrare privata incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016.
Dupa inghetarea contributiilor la 2% in 2009, intoarcerea la calendarul initial de contributii, asa cum prevede acordul cu FMI si asa cum s-a angajat statul roman, inseamna contributii de 3% virate catre Pilonul II la 1 ianuarie 2010, si nu de 2,5% la aceeasi data.
Potrivit calculelor APAPR, fiecare an in care nivelul contributiilor ramane sub calendarul de crestere prevazut initial reprezinta pierderi nete de aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro) pentru cei peste 4,3 milioane de contribuitori activi la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).
„Prin inghetarea contributiilor la 2% in 2009, statul roman a provocat deja pierderi de aproape 350 de milioane de lei celor 4,3 milioane de contributori din Pilonul II. Fiecare an in care ramanem in urma calendarului initial de contributii inseamna pierderi de inca 350 de milioane de lei pentru participanti. De aceea, este esential ca de la 1 ianuarie 2010 nivelul contributiilor sa revina la 3%, asa cum prevede calendarul initial al reformei si asa cum prevede acordul de aranjament financiar dintre FMI si Romania”, a declarat astazi Crinu Andanut, presedintele APAPR.
Pilonul II din Romania are in acest moment cel mai redus nivel al contributiilor din lume, intre sistemele de pensii private similare celui romanesc.
Comentarii articol (1)