Firmele vor utiliza un nou model al Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat - formularul 100 -, incepand cu obligatiile aferente trimestrului II 2009, referitoare la impozitul pe profit, potrivit unui proiect de Ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
ANAF a elaborat un
proiect de ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
Proiectul de Ordin introduce un nou model al formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" si, totodata, aproba noi Instructiuni de completare a formularului 100. Potrivit proiectului de act normativ, noul formular si instructiunile de completare se vor aplica incepand cu obligatiile aferente trimestrului II 2009.
Noul formular permite declararea impozitului pe profit minim care se aplica de la 1 mai 2009 si care a fost introdus prin
OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Impozitul minim este cuprins intre 2.200 de lei si 43.000 de lei si se determina in functie de veniturile societatilor comerciale. Noua grila de impozitare minima se aplica si in cazul microintreprinderilor care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Astfel, potrivit instructiunilor de completare, incluse in proiectul de ordin, in formularul 100 se va inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare, daca impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor este mai mic decat suma impozitului minim datorat, asa cum a fost stabilit prin OUG nr. 34/2009.
Potrivit prevederilor in vigoare,
Declaratia 100 se depune trimestrial,
printre altele,
si pentru obligatiile de plata reprezentand:
a) plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, datorate de societati comerciale bancare, persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine;
b) impozit pe profit, datorat de persoane juridice romane, altele decat cele prevazute la lit. a);
c) impozit pe profit din asociere, datorat de persoane fizice;
d) impozit pe profit datorat de persoane juridice straine, altele decat cele prevazute la lit. a): impozit pe profit datorat de persoane juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, impozit pe profit din asociere fara personalitate juridica, impozit pe profit datorat de persoane juridice straine care vand/cesioneaza proprietati imobiliare situate in Romania sau titluri de participare detinute la o persoana juridica romana, conform art. 13 lit. b), c) si d) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) impozit pe veniturile microintreprinderilor;
f) impozit pe veniturile microintreprinderilor din asociere, datorat de persoane fizice.
_____
Proiectul de Ordin al ANAF vi-l prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (5)