In perioada 1 ianuarie - 31 mai 2009, Garda Financiara a desfasurat peste 70 de mii de actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate aproximativ 79 de mii de acte de control, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), emis vineri.
In timpul acestor actiuni au fost aplicate 51.351 sanctiuni fiind atrase la bugetul de stat sume suplimentare in valoare totala de aproape 145 de milioane de lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri in valoare de 48 de milioane de lei.
"Urmare orientarii activitatii institutiei catre descoperirea cazurilor mari de evaziune fiscala, in timpul controalelor au fost identificate fapte grave, de natura infractionala, fiind inaintate organelor de urmarire penala pentru continuarea cercetarilor, un numar de 2.186 sesizari penale, prejudiciul stabilit de comisarii Garzii Financiare fiind de peste 1 miliard de lei", se mai arata in comunicatul ANAF.
Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, precum si realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, urmarindu-se cu predilectie combaterea comertului ilicit cu produse accizate in sensul continuarii verificarilor in domeniul produselor accizabile, deopotriva alcool si bauturi alcoolice, uleiuri minerale, tutun si tigarete.
De asemenea, Garda Financiara a actionat si in vederea sprijinirii organelor fiscale pentru identificarea operatorilor economici care s-au sustras de la virarea obligatiilor fiscale consemnate in deconturile depuse la administratiile financiare, colectand arierate in suma totala de peste 1,8 miliarde de lei.
In cursul perioadei raportate, au fost continuate si actiunile de monitorizare a operatiunilor comerciale intracomunitare cu produse accizate, bunuri de consum si produse agricole de natura vegetala si animala.
De asemenea, impreuna cu organele de politie, Garda Financiara a participat la actiuni de combatere a faptelor ilicite din domeniile produselor agricole cerealiere, panificatiei, precum si al comercializarii materialelor lemnoase. In acest sens, au fost monitorizate aproximativ 18 mii de operatiuni, in baza analizei de risc a activitatii unui numar de peste 4300 de agenti economici.
Ca urmare acestor verificari, au fost dati in consemn in vederea stoparii activitatii a 268 de agenti economici si au fost incheiate 146 de sesizari penale pentru prejudicii totalizând peste 153 de milioane de lei, la care s-au adaugat confiscari de bunuri de peste 14 milioane de lei.
Masurile complementare luate in timpul controalelor au constat in suspendarea activitatii a 1.215 unitati comerciale cu amanuntul, pentru nereguli in ceea ce priveste utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
In alte 209 cazuri s-au facut propuneri in vederea suspendarii activitatii comerciale pentru nerespectarea prevederilor referitoare la regimul produselor accizabile.
Comentarii articol (0)