ANAF a astras peste 4 milioane de lei la bugetul de stat in urma actiunilor de control operativ si inopinant desfasurate de Garda Financiara in perioada 1-8 noiembrie 2009. Totodata, 99 dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in valoare de peste 78 de milioane de lei, se precizeaza intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala(ANAF), emis luni.
ANAF informeaza ca, in perioada 1 – 8 noiembrie 2009, Garda Financiara a desfasurat apropae 4000 de actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate apropae 3.500 de acte de control. In urma acestor actiuni au fost atrase la bugetul de stat sume suplimentare in valoare totala de 4 milioane de lei, din care aproape 3 milioane au dost deja incasati.
Dintre actele de control incheiate, 99 dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in valoare de peste 78 de milioane de lei.
Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, precum si monitorizarea achizitiilor intracomunitare.
Frauda de peste 4 milioane de lei in Buzau, prin tranzactii ilicite
Verificarile efectuate in legatura cu activitatea unei firme din Buzau, au stabilit un prejudiciu adus bugetului de stat de peste 4 milioane de lei. In acest sens controlul efectuat de comisarii Garzii Financiare, a relevat activitatea ilicita organizata de administratorul societatii care, prin infiintarea mai multor societati comerciale si prin utilizarea abuziva a datelor de identificare ale unor parteneri comerciali, a tranzactionat ilicit, cantitati mari de produse cereale si diverse materiale de constructie, sustragandu-se, de la plata obligatiilor fiscale aferente.
Prin efectuarea de verificari incrucisate, comisarii Garzii Financiare au stabilit in sarcina agentului economic suma de peste 4 milioane de lei, reprezentand TVA si impozit pe profit sustras de la plata catre bugetul statului.
O firma din Bucuresti a prejudiciat statul cu 5 milioane de lei
In alt caz, controlul efectuat la un agent economic din Bucuresti, a stabilit in sarcina acestuia un prejudiciu de aproape 5 milioane de lei.
In cursul verificarilor privind realitatea inregistrarilor contabile privind tranzactiile comerciale cu un agent economic din Tragosviste, reprezentantii legali ai firmei bucurestene au declarat ca nu pot pune la dispozitia comisarilor Garzii Financiare documentele solicitate. In aceste conditii, comisarii Garzii Financiare, cunoscand faptul ca firma din Targoviste este principalul beneficiar al celei din capitala, au dispus refacerea evidentelor contabile si au stabilit data prezentarii acestora. Conform documentelor prezentate ulterior, a rezultat ca, pentru o cantitate de peste 269 tone aliaje, au fost prezentate documente de aprovizionare de la o firma de tip fantoma recunoscuta, pretul acestora fiind mai mare decat cel facturat, influentand astfel TVA deductibil.
S-a stabilit ca astfel agentul economic din Bucuresti a adus un prejudiciu bugetului de stat in valoare de aproape 5 milioane de lei. Caracterul infractional este sustinut de faptul ca pe toate facturile de aprovizionare, numele si semnatura delegatului sunt cele ale reprezentantului legal al societatii din Bucuresti, ceea ce confirma existenta unor legaturi directe intre reprezentantii celor doua firme. Avand in vedere modul cum a fost generat acest prejudiciu, pentru continuarea cercetarilor si stabilirea persoanelor vinovate, cazul a fost sesizat DNA Seviciul Teritorial Ploiesti.
Achizitii intracomunitare: prejudiciu de 23 de milioane de lei in Calarasi
Firma din Calarasi a efectuat, un volum de achizitii intracomunitare, cu diverse produse, in suma de peste 121 milioane de lei.
Verificarile din teren efectuate de comisarii Garzii Financiare au stabilit comportamentul de tip fantoma al societatii in cauza. Acest aspect coroborat cu faptul ca declaratiile depuse la organele fiscale, nu evidentiaza operatiunile comerciale intracomunitare, au determinat caracterul intentionat al faptelor savarsite, sustinut si de faptul ca, in toate cazurile, documentele emise de agentul economic, identificate la beneficiarii acestuia, sunt semnate de administratorul societatii , iar din declaratiile obtinute in timpul controalelor incrucisate, a rezultat ca livrarile erau efectuate personal de acesta, prin prezentarea ofertei direct la sediul beneficiarilor.
Avand in vedere aceste aspecte, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca valoarea prejudiciului pe care agentaul economic din Calarasi l-a adus stautului, se ridica la peste 23 milioane de lei.
Comentarii articol (0)