I. Burse pentru stagii de studii universitare ºi postuniversitare în strãinãtate finanþate de Guvernul României (600 de luni de bursã, fracþionabile în funcþie de numãrul candidaþilor)
II. Burse în cadrul acordurilor bilaterale de colaborare ºi burse acordate unilateral de alte state (367) + 508 luni - bursã, fracþionabile în diverse perioade stabilite de þãrile care le acordã)
III. Burse de studii postuniversitare în strãinãtate „Theodor Aman” în domeniul artelor plastice (1)
IV. Burse de studii ºi cercetare postuniversitarã ºi postdoctoralã „Nicolae Titulescu” pentru formarea de specialiºti în scopul integrãrii în Uniunea Europeanã (250).
IMPORTANT: Bursele pentru stagii de studii universitare ºi postuniversitare în strãinãtate finanþate de Guvernul României sunt diferite de Bursa Specialã "Guvernul României”, instituitã în aceastã toamnã.
În cazul burselor în strãinãtate finanþate de Guvernul României sunt disponibile 600 luni bursã aferente fiecãrui an universitar pentru stagii de studii universitare ºi postuniversitare în strãinãtate, durata unei burse fiind între 2 ºi 10 luni, în funcþie de criteriile de selecþie stabilite de Consiliul O.N.B.S.S. ºi de acceptul de primire la studii a candidatului, transmis de universitatea primitoare din strãinãtate. Candidaþii care pot sã se înscrie la concurs trebuie sã fie cetãþeni români cu domiciliul stabil în România ºi sã provinã din instituþii de învãþãmânt superior acreditate, cursuri de zi. O persoanã poate beneficia de o singurã datã în întreaga sa activitate de o bursã de studii universitare sau postuniversitare în strãinãtate finanþatã de Guvernul României. Termenul limitã de depunere a dosarului, personal sau prin poºtã, la Registratura M.Ed.C. (Str. Spiru Haret, nr.10, Bucureºti, cod 010176) este 31 martie 2005.
Bursierii români trimiºi în strãinãtate, pentru stagii de studii universitare ºi postuniversitare, beneficiazã de:
a) bursã lunarã în valutã de pânã la 1000 USD, destinatã acoperirii cheltuielilor de hranã, de cazare, transport local, procurãrii de cãrþi ºi rechizite ºi, eventual, plata unor taxe ºcolare pe perioada aprobatã pentru studii în strãinãtate.
b) bilete de transport internaþional pânã la locul de stagiu ºi retur, o singurã datã într-un an universitar, achiziþionate de O.N.B.S.S., conform legislaþiei în vigoare;
c) dreptul de reluare a studiilor întrerupte în þarã pentru studenþii care au efectuat în strãinãtate studii parþiale.
Plecarea la studii în strãinãtate se face cu condiþia prezentãrii situaþiei ºcolare privind promovarea anilor de studii anteriori sau obþinerea diplomei, dupã caz. Dupã anunþarea rezultatelor finale, persoanele nominalizate trebuie sã transmitã O.N.B.S.S. cererea de plecare în baza datelor prevãzute în scrisoarea oficialã de primire la studii în anul universitar 2004 - 2005 ºi anume: universitatea, facultatea, specializarea ºi perioada. Instituþiile de învãþãmânt superior acreditate sunt informate în legãturã cu prevederile H.G. nr. 697/1996 modificatã cu H.G. nr. 533/1998, conform cãrora la terminarea stagiului de studiu din strãinãtate beneficiarul unei burse finanþate de Guvernul României are obligaþia de a reveni în þarã ºi de a presta o activitate corespunzãtoare calificãrii obþinute, pe o perioadã de minim un an. Rezultatele concursului se comunicã prin afiºare la sediul O.N.B.S.S. (Str. Spiru Haret, nr.12, Bucureºti, cod 010176) ºi pe site-ul www.burse.edu.ro. Criteriile de selecþie a dosarelor sunt importanþa specializãrii în care se solicitã bursa, cu prioritate din cadrul domeniilor de interes ale României pentru integrarea în UE, reprezentativitatea domeniului în þara în care se efectueazã stadiul de studii ºi rezultatele evaluãrii.
În cazul burselor în acord bilateral ºi a burselor acordate unilateral oferta se referã la burse de studii în strãinãtate pentru studii universitare complete sau parþiale, studii postuniversitare complete sau parþiale, stagii de cercetare/specializare, stagii complete de doctorat, cursuri de varã (limbã, literaturã ºi civilizaþie). Bursele se acordã prin concurs, în funcþie de gradul de îndeplinire a cerinþelor profesional-ºtiinþifice asociate tipului de burse, iar bursierii români care pleacã în strãinãtate prin intermediul acestor burse beneficiazã de:
- burse finanþate de guvernul þãrii primitoare care acoperã cheltuielile de întreþinere în strãinãtate, asistenþã medicalã în caz de urgenþã, transport intern, conform documentelor de colaborare bilateralã sau ofertelor unilaterale, dupã caz;
- burse lunare în valutã, acordate de M.Ed.C. prin O.N.B.S.S., în completarea burselor finanþate de guvernul þãrii primitoare, cu un cuantum stabilit anual, pe þãri, cu avizul M.A.E.
- bilete de transport internaþional (dus-întors) o singurã datã într-un an universitar achiziþionate de O.N.B.S.S. conform legislaþiei în vigoare, documentelor de colaborare bilateralã sau ofertelor unilaterale, dupã caz.
Situaþia estimativã a ofertei de burse în cadrul acordurilor bilaterale ºi a burselor acordate unilateral se prezintã astfel:
Albania (numãr de burse neprecizat), Algeria (6 burse), Armenia (12 burse + 9 luni fracþionabile în burse pe perioade de minimum 3 luni pentru stagii de specializare), Azerbaidjan (8 burse + 30 luni - bursã, pentru stagii de specializare, fracþionabile în perioade de 3-9 luni), Belgia (5 burse + 6 luni - bursã, fracþionabile în perioade de min. 3 luni pentru stagii de cercetare oferite de comunitatea flamandã ºi 12 burse + 18 luni - bursã pentru stagii de specializare sau cercetare oferite de comunitatea francezã), Bulgaria (12 burse + 20 luni – bursã, fracþionabile în perioade de min. 2 luni pentru stagii de specializare universitarã sau postuniversitarã), Cehia (6 burse + 27 luni – bursã, fracþionabile în perioade de min. 3 luni pentru stagii de studii universitare parþiale sau stagii de cercetare în cadrul doctoratului), China (24 burse), Danemarca (3 burse + 30 luni – bursã, fracþionabile în perioade de 4 – 8 luni pentru stagii de studii universitare parþiale sau cercetare), Egipt (10 burse), Elveþia (3 burse), Federaþia Rusã (129 burse), Finlanda (3 burse + 23 luni – bursã, fracþionabile în perioade de min. 4 luni pentru stagii de studii postuniversitare ºi cercetare), Georgia (3 burse), Grecia (6 burse + 10 luni – bursã de studii postuniversitare sau cercetare), India (6 burse), Iordania (10 burse), Iran (numãr de burse neprecizat), Israel (5 burse), Italia (90 luni – bursã de studiu), Luxemburg (3 burse + 6 luni – bursã cursuri de varã), Maroc (5 burse), Mexic (numãr de burse neprecizat), Nigeria (5 burse), Norvegia (2 burse + 18 luni – bursã, fracþionabile în perioade de min. 3 luni pentru stagii de cercetare sau studii universitare parþiale), Pakistan (5 burse), Polonia (10 burse + 20 luni bursã), Serbia ºi Muntenegru (5 burse + 20 luni – bursã pentru stagii de specializare), Siria (5 burse), Slovacia (15 burse + 66 luni – bursã), Slovenia (10 burse), Spania (numãr neprecizat de burse), Suedia (2 burse + 9 luni – bursã, fracþionabile în perioade de min. 4 luni pentru studii universitare parþiale sau postuniversitare), Tunisia (7 burse), Turcia (8 burse), Ucraina (numãr neprecizat de burse), Ungaria (18 burse + 100 luni – bursã) ºi Vietnam (10 burse + 6 luni – bursã pentru stagii de specializare sau cercetare).
De asemenea, M.Ed.C. oferã 250 de burse de studii ºi cercetare postuniversitarã ºi postdoctoralã „Nicolae Titulescu”, pentru formarea de specialiºti în scopul integrãrii în Uniunea Europeanã instituite prin H.G. nr. 903/2003 ºi o bursã de studii postuniversitare în strãinãtate „Theodor Aman” pentru domeniul artelor plastice.
Comentarii articol (0)