ACCES GRATUIT
Inspectia Muncii:
Angajatorii, obligati sa respecte conditiile de munca pe timp de canicula
Inspectia Muncii a anuntat joi ca a demarat controale privind modul de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
Articolul continuă mai jos
Campania de control se va desfasura la nivel national si vine pe fondul "temperaturilor ridicate inregistrate in ultimele zile si probabilitatea ca ele sa creasca in urmatoarea perioada", potrivit unui comunicat al Inspectiei Muncii, remis joi.
Controalele se vor derula pe toata perioada avertizarilor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
Mentionam ca meteorologii ANM au emis miercuri o avertizare Cod galben, pentru perioada 23-25 iulie. Potrivit ANM, in acest interval, vremea va fi caniculara, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80, in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime vor creste de la o zi la alta, astfel incat vineri si sambata vor depasi 38 de grade.
Obligatiile angajatorilor, pe timp de canicula
In sensul Ordonantei de urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, temperaturi extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului care depasesc 37°C sau care, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
In conformitate cu prevederile actului normativ, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor. Pentru cei care lucreaza in aer liber se va reduce intensitatea si ritmul activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite. Pentru cei care lucreaza in spatii inchise se va asigura ventilatia la locurile de munca.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este necesar sa se asigure de catre angajator: apa minerala (2-4 litri/persoana/schimb), echipament individual de protectie, dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor hotari reducerea programului sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)