In baza Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor[1], angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, diferenta de obligatii de plata fiind suportata din fondurile proprii.
1. Preliminarii
Cum potrivit H.G. nr. 1507/2007 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, acesta este inca de 600 lei, cuantumul stimulentului are valoarea de 300 lei, pentru fiecare elev sau student angajat in conditiile Legii nr. 72/2007.
Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 72/2007, aprobata prin H.G. nr. 726/2007
2 aduce unele precizari - preluate in cea mai mare parte din legea cadru - Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
3.
2. Angajatorii care pot beneficia de stimulent
Definitia angajatorului este cea obisnuita sistemului de somaj: persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Precizam ca aceasta trebuie interpretata in concordanta cu prevederile alin. (1) al art. 14 din Codul muncii
4 - „persoana fizica sau juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca”, deoarece semnificatia definitiei termenului de angajator - persoana fizica, primeste o sfera mai larga, fiind cuprinsa in norme cu valoare de trimitere “in orb”
5.
Deci acesti angajatori, daca incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de un stimulent financiar lunar de 300 lei.
3. Conditiile de acordare a stimulentului
Potrivit art. 2 si art. 3 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 72/2007, beneficiaza de stimulentul financiar angajatorii care pe perioada vacantelor stabilita potrivit legii, incadreaza in munca elevi si studenti, pentru cel mult de 60 de zile lucratoare in anul calendaristic respective, in baza:
a) unui contract individual de munca pe durata determinata, incheiat in conditiile legii, cu norma intreaga sau, dupa caz, cu timp partial;
b) unui contract de munca temporara numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei.
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, contractul individual de munca incheiat cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera incheiat cu norma intreaga.
Alin. (2) al art. 3 din Norma stipuleaza ca nu beneficiaza de stimulent:
a) angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
b) angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar mentionat pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
In vederea obtinerii stimulentului angajatorii incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor aflati in perioada vacantelor, o conventie al carei model este prevazut in anexa nr. 1 din norme.
Din redactarea acestui text de lege intelegem ca este vorba de un termen de decadere care curge de la data incheierii contractelor (nu de la data inregistrarii acestora).
4. Actele necesare acordarii stimulentului
Angajatorii depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o cerere insotita de urmatoarele documente:
a) tabel nominal cuprinzand elevii si studentii incadrati in munca pe perioada vacantelor, intocmit potrivit anexei la conventia al carei model este prevazut in anexa nr. 1 din norma;
b) adeverinta eliberata de institutia de invatamant prin care se atesta ca persoana are statut de elev sau, dupa caz, de student si urmeaza cursurile intr-o institutie de invatamant de stat sau particular, infiintata potrivit legii, cuprinzand si precizarea expresa a perioadei de vacanta;
c) actul de identitate al elevului sau studentului, in copie;
d) copia contractului de munca, incheiat cu respectarea conditiilor de varsta si a regimului legal al muncii tinerilor
6, inregistrat, dupa caz, la inspectoratul teritorial de munca, conform prevederilor legale
7;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca nu se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 3 alin. (2) din Norma – mentionate anterior.
5. Precizari utile de aplicare a legii
Stimulentul financiar se acorda angajatorilor, lunar, proportional cu timpul efectiv lucrat de catre elevii si studentii in cauza pe perioada de vacanta din luna respectiva, fara a depasi numarul de ore corespunzatoare programului normal de lucru.
Termenul de 60 de zile lucratoare – care reprezinta durata maxima de acordare a stimulentului - este un termen de prescriptie, acesta fiind susceptibil de suspendare. In acest sens art. 5 alin. (4) din Norma dispune ca perioadele de suspendare nu fac parte din acesta, ceea ce insemna ca dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul curs inainte de suspendare.
Din termenul de 60 de zile face parte concediului de odihna cuvenit, insa, pentru acesta, stimulentul nu se acorda.
Pentru a beneficia de suma cuvenita, aferenta unei luni, angajatorii, au obligatia de a depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective, urmatoarele documente:
a) declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, in original si in copie;
b) tabelul nominal intocmit potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 din Norma;
c) pontajul si statul de plata, in copie.
Termenele de depunere a declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj constituie si termen de plata.
Potrivit art. 6 alin. (2) din Norma, angajatorii care nu depun documentele mentionate mai sus sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, nu beneficiaza de stimulentul cuvenit pentru luna respectiva. Prin exceptie, conform art. 21 din aceeasi Norma, stimulentul se acorda pentru luna pentru care documentele prevazute mai sus sunt corectate si depuse pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective.
Perioada pentru care nu se acorda stimulentul din aceste motive nu suspenda termenul de 60 de zile.
Suma reprezentand stimulentul financiar se deduce de catre angajator lunar din contributia de asigurari pentru somaj datorata de acesta, pe care este obligat sa o vireze in contul bugetului asigurarilor pentru somaj la datele cand aceste obligatii devin scadente. In cazul in care suma cuvenita reprezentand stimulentul financiar este mai mare, diferenta se plateste prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentelor precizate, potrivit legii.
Stabilirea si incetarea drepturilor angajatorilor se fac in baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Dreptul de control cu privire la acordarea in conditiile legii a stimulentului financiar lunar se exercita de catre organele de control din cadrul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care constata indeplinirea conditiilor legale pentru acordarea stimulentului financiar, stabilesc eventualele debite si aplica, dupa caz, sanctiunile prevazute de lege.
______
1Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 217 din 30.03.2007, modificata si completata ulterior.
2 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 477 din 17.07.2007, modificata si completata ulterior.
3 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 06.02.2002, modificata si completata ulterior.
4 Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
5 Pentru detalii legate de categorile de angajatori, a se vedea I. Petrea, A. Cioriciu, Subventionarea locurilor de munca, in „Tribuna Economica”, nr. 42/2005, p. 21.
6 A se vedea A. Cioriciu, Incadrarea in munca a minorilor, pe www.Contractdemunca.ro; precum si H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 473 din 13.07.2007).
7 In acest sens precizam ca potrivit art. 1 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, contractele individuale de munca vor fi inregistrate, in termen de 20 de zile de la data incheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca.
Comentarii articol (6)