Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 15/2009 pentru punerea in aplicare a Normelor privind dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul Romaniei de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, autorizati si/sau inregistrati de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 569, din 14 august 2009.
Potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 21 iulie 2009, prin care s-au adoptat Normele privind dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul Romaniei de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, autorizati si/sau inregistrati de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene,
in temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) si (27) si ale art. 8 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:
Art. 1. — (1) Se pun in aplicare Normele privind dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul Romaniei de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, autorizati si/sau inregistrati de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Normele prevazute la alin. (1) intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 2. — Directiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Angela Toncescu
Bucuresti, 31 iulie 2009.
Nr. 15
ANEXA
N O R M E
privind dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul Romaniei de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, autorizati si/sau inregistrati de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene
CAPITOLUL I
Dreptul de stabilire al unui intermediar
in asigurari/reasigurari pe teritoriul Romaniei
Art. 1. — Orice intermediar in asigurari/reasigurari, autorizat si/sau inregistrat de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene, poate sa exercite, pe teritoriul Romaniei, activitatea de intermediere in asigurari/reasigurari, in baza dreptului de stabilire, cu notificarea prealabila a autoritatii competente din statul membru de origine.
Art. 2. — Autoritatea competenta din statul membru de origine transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in procesul de notificare, urmatoarele documente si informatii:
a) formularul de notificare privind intermediarii in asigurari/reasigurari, in forma prevazuta in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentele norme;
b) structura organizatorica a intermediarului;
c) copia documentului care atesta autorizarea/inregistrarea;
d) numele si competentele conducatorului general, care are capacitatea sa reprezinte si sa angajeze sucursala in relatiile cu tertii, pe teritoriul Romaniei.
CAPITOLUL II
Libertatea de a presta servicii a unui intermediar
in asigurari/reasigurari, pe teritoriul Romaniei
Art. 3. — Orice intermediar in asigurari/reasigurari, autorizat si/sau inregistrat de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene, poate sa exercite, pe teritoriul Romaniei, activitatea de intermediere in asigurari/reasigurari, in baza libertatii de a presta servicii, cu notificarea prealabila a autoritatii competente din statul membru de origine.
Art. 4. — Autoritatea competenta din statul membru de origine transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor formularul de notificare, in forma prevazuta in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentele norme, privind intermediarii care i-au comunicat intentia de a exercita, pe teritoriul Romaniei, activitati de intermediere in asigurari/reasigurari, in baza libertatii de a presta servicii.
CAPITOLUL III
Activitatea de control
Art. 5. — Intermediarul in asigurari/reasigurari, cu domiciliul sau sediul social intr-un stat membru, care doreste sa exercite activitate de intermediere in asigurari/reasigurari pe teritoriul Romaniei, in baza dreptului de stabilire sau a libertatii de a presta servicii, are obligatia respectarii si se supune reglementarilor legislatiei romane.
Art. 6. — Comisia de Supraveghere a Asigurarilor solicita unui intermediar in asigurari/reasigurari, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, in baza dreptului de stabilire sau a libertatii de a presta servicii, orice informatii si documente necesare, in vederea verificarii respectarii de catre acesta a legislatiei nationale.
Art. 7. — In cazul in care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constata nerespectarea prevederilor legislatiei nationale de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, care exercita activitati pe teritoriul Romaniei, in baza dreptului de stabilire sau a libertatii de a presta servicii, solicita acestora sa adopte masurile necesare pentru remedierea situatiei.
Art. 8. — In cazul in care Comisia de Supravegherea a Asigurarilor constata ca intermediarul in asigurari/reasigurari nu adopta toate masurile necesare pentru remedierea situatiei si are motive sa considere ca activitatile acestuia pot dauna pietei asigurarilor, informeaza autoritatea competenta din statul membru de origine. Autoritatea respectiva verifica daca intermediarul in cauza respecta cerintele prudentiale si informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la orice decizie pe care o adopta.
Art. 9. — In situatia in care masurile luate de autoritatea competenta din statul membru de origine se dovedesc a fi inadecvate si/sau insuficiente si daca intermediarul in cauza continua sa incalce prevederile legislatiei nationale, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor isi exercita atributiile ce ii revin conform legii, fiind in drept sa aplice sanctiunile prevazute de lege, inclusiv interzicerea desfasurarii activitatii de intermediere in asigurari/reasigurari pe teritoriul Romaniei.
Art. 10. — Impotriva deciziilor adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor intermediarii in asigurari/reasigurari pot face plangere la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei. Plangerea adresata Curtii de Apel nu suspenda, pe timpul solutionarii acesteia, masurile dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Art. 11. — Inaintea retragerii autorizatiei unui intermediar sau a radierii acestuia din registrul special, autoritatea competenta din statul membru de origine informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la intentia sa.
Art. 12. — Activitatile de publicitate ale intermediarilor in asigurari/reasigurari trebuie sa fie efectuate cu respectarea prevederilor legale, in scopul protejarii interesului public.
Art. 13. — In cazul in care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constata incalcarea prevederilor art. 12 de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, care isi desfasoara activitatea in baza dreptului de stabilire sau a libertatii de a presta servicii, solicita incetarea imediata a acestor practici, in caz contrar urmand sa informeze autoritatea competenta din statul membru de origine.
Art. 14. — Comisia de Supraveghere a Asigurarilor adopta masurile necesare pentru a asigura publicarea corespunzatoare a conditiilor in care trebuie sa se desfasoare activitatea de intermediere in asigurare/reasigurare, pe teritoriul Romaniei.
Art. 15. — Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ofera autoritatii competente din statul membru de origine, atunci cand i se aduc la cunostinta, informatii specifice, adecvate exercitarii controlului prudential.
Art. 16. — Informatiile mentionate la art. 15 se pot referi la standardele de conduita profesionala, la practicile comerciale neadecvate, la persoanele fizice din conducerea intermediarului in asigurari/reasigurari sau la reclamatiile primite de la asigurati, de la beneficiarii politelor de asigurare sau de la terte persoane interesate.
CAPITOLUL IV
Dispozitii comune
Art. 17. — In cazul primirii unei notificari incomplete, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor solicita imediat autoritatii competente din statul membru de origine sa ii furnizeze informatiile netransmise.
Art. 18. — Comisia de Supravegherea a Asigurarilor comunica, in scris si cat mai curand posibil dupa primirea notificarii, autoritatii competente din statul membru de origine cadrul legal si conditiile in care trebuie sa se desfasoare activitatea de intermediere pe teritoriul Romaniei, prevazute in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentele norme.
Art. 19. — Autoritatea competenta din statul membru de origine aduce la cunostinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor orice modificare a informatiilor notificate conform prevederilor art. 2 si 4.
Art. 20. — Comisia de Supraveghere a Asigurarilor confirma, fara intarziere, primirea acestor informatii, printr-o scrisoare sau prin orice alte mijloace convenite cu autoritatea competenta in cauza.
Art. 21. — Toate informatiile se transmit in limba engleza sau in limba convenita intre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si autoritatea respectiva.
Art. 22. — In cazul in care un intermediar in asigurari/reasigurari desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati care nu au fost cuprinse in notificarea transmisa de autoritatea competenta din statul membru de origine, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor informeaza imediat autoritatea respectiva.
Art. 23. — Autoritatea competenta din statul membru de origine informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor despre masurile adoptate in privinta intermediarului in asigurari/reasigurari, inclusiv despre orice sanctiune aplicata acestuia.
Art. 24. — Prezentele norme transpun prevederile Directivei 2002/92/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea in asigurari si ale Protocolului referitor la cooperarea dintre autoritatile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, in special cu privire la aplicarea Directivei 2002/92/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea in asigurari.
_________
Nota Avocatnet.ro:
- Anexele vi le prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (0)