Ordinul CNVM nr. 44/2009 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 588 din 25 august 2009.
Regulamentul stabileste conditiile pentru exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor, aferente actiunilor cu drept de vot, in cadrul adunarilor generale ale societatilor comerciale care au sediul social pe teritoriul Romaniei si ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata care este situata sau care opereaza intr-un stat membru.
Regulamentul implementeaza prevederi ale Directivei 2007/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 iulie 2007 privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul societatilor comerciale cotate la bursa.
Potrivit regulamentului, societatea comerciala trebuie sa asigure un tratament egal pentru toti actionarii care se afla in aceeasi pozitie in ceea ce priveste participarea si exercitarea drepturilor de vot in cadrul adunarii generale.
Actionarii au, printre altele, dreptul de a participa la adunarile generale ale actionarilor si de a avea acces la informatii suficiente despre problemele supuse dezbaterii adunarii generale.
Societatea comerciala convoaca adunarea generala cu cel putin 30 de zile anterior datei de intrunire a adunarii generale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990.
Termenul prevazut mai sus nu este aplicabil pentru a doua sau pentru urmatoarea convocare a adunarii generale determinata de neintrunirea cvorumului necesar pentru adunarea convocata pentru prima data, cu conditia ca:
a) termenul sa fi fost respectat cu ocazia primei convocari;
b) pe ordinea de zi sa nu se fi adaugat niciun punct nou;
c) sa treaca cel putin 10 zile intre convocarea finala si data adunarii generale.
Societatea comerciala este obligata sa efectueze convocarea printr-o modalitate care sa garanteze accesul rapid la aceasta, intr-un mod nediscriminatoriu.
Societatea comerciala trebuie sa foloseasca mijloacele media de informare care sa asigure, in mod rezonabil, difuzarea eficienta catre public in intreaga Uniune Europeana. Societatea comerciala poate utiliza mijloace media furnizate de operatori, indiferent daca acestia au sau nu sediul pe teritoriul Romaniei
In schimb, societatea comerciala nu poate solicita plata niciunui tarif pentru acoperirea vreunui cost specific generat de realizarea convocarii conform modalitatilor prevazute.
In acest sens, mijloacele media de informare se refera inclusiv la mijloacele folosite de operatorul pietei reglementate pentru comunicarea catre public a informatiilor transmise de emitenti.
Informatii ce trebuie puse la dispozitia actionarilor
Societatea comerciala are obligatia ca, pe toata perioada care incepe cu cel putin 30 de zile inainte de data adunarii generale si pana la data adunarii inclusiv, sa puna la dispozitia actionarilor pe website-ul sau cel putin urmatoarele informatii:
a) convocatorul;
b) numarul total de actiuni si drepturile de vot la data convocarii (inclusiv totalul separat pentru fiecare clasa de actiuni, in cazul in care capitalul societatii comerciale este impartit in doua sau mai multe clase de actiuni). In cazul SIF-urilor, drepturile de vot la data de referinta (inclusiv totalul separat pentru fiecare clasa de actiuni, in cazul in care capitalul societatii comerciale este impartit in doua sau mai multe clase de actiuni) vor fi aduse la cunostinta actionarilor pana la data adunarii inclusiv. Data de referinta reprezinta data calendaristica stabilita de consiliul de administratie al societatii, care serveste la identificarea actionarilor care au dreptul sa participe la AGA si sa voteze in cadrul acesteia);
c) documentele care urmeaza sa fie prezentate adunarii generale;data calendaristica stabilita de consiliul de administratie al societatii, care serveste la identificarea actionarilor care au dreptul sa participe la AGA si sa voteze in cadrul acesteia;
d) un proiect de hotarare sau, in cazul in care nu se propune luarea unei hotarari, un comentariu al unui organ competent al societatii comerciale, care este numit in conformitate cu legea aplicabila, pentru fiecare punct al propunerii de ordine de zi a adunarii generale; in plus, propunerile de hotarare prezentate de actionari trebuie adaugate pe website-ul societatii de indata ce este posibil, dupa primirea lor de catre societate;
e) daca este cazul, formularele de procura speciala care urmeaza sa fie utilizate pentru votul prin reprezentare, precum si formularele care urmeaza sa fie utilizate pentru votul prin corespondenta, cu exceptia cazului in care formularele respective sunt trimise direct fiecarui actionar.
Actionarii cu cel putin 5% din capital au dreptul de a introduce puncte pe ordinea de zi
Unul sau mai multi actionari reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social are/au dreptul:
a) de a introduce puncte pe ordinea de zi a adunarii generale, cu conditia ca fiecare punct sa fie insotit de o justificare sau de un proiect de hotarare propus spre adoptare de adunarea generala; si
b) de a prezenta proiecte de hotarare pentru punctele incluse sau propuse spre a fi incluse pe ordinea de zi a adunarii generale.
Aceste drepturi pot fi exercitate numai in scris (transmise prin servicii de curierat sau prin mijloace electronice).
Actionarii isi pot exercita dreptul prevazut la litera a) in termen de cel mult 15 zile de la data publicarii convocarii, iar dreptul prevazut la litera b) cel tarziu cu o zi lucratoare inainte de data adunarii.
Drepturile unui actionar de a participa la o adunare generala si de a vota in legatura cu oricare dintre actiunile sale nu sunt conditionate de depozitarea, transferul sau inregistrarea acestora pe numele vreunei persoane fizice sau juridice, inainte de adunarea generala.
Drepturile actionarilor de a-si vinde sau de a-si transfera in alt mod actiunile, in cursul perioadei dintre data de referinta si respectiva adunare generala, nu sunt supuse niciunei restrictii la care nu sunt supuse in alte perioade
O societate comerciala va stabili pentru o adunare generala a actionarilor o singura data de referinta.
Dovedirea calitatii de actionar poate fi conditionata numai de cerinte necesare pentru identificarea actionarilor si numai in masura in care acestea sunt proportionale cu scopul urmarit.
Participarea la adunarea generala se poate realiza si prin mijloace electronice
Societatile comerciale pot permite actionarilor lor orice forma de participare la adunarea generala prin mijloace electronice, in special oricare dintre sau toate formele de participare de mai jos:
a) transmisiunea in timp real a adunarii generale;
b) comunicarea bidirectionala in timp real, care le permite actionarilor sa se adreseze de la distanta adunarii generale;
c) un sistem de votare, inainte sau in cursul adunarii generale, care nu necesita desemnarea unui reprezentant care sa fie prezent fizic la adunare.
Fiecare actionar are dreptul sa adreseze intrebari privind punctele de pe ordinea de zi a adunarii generale. Societatea comerciala are obligatia de a raspunde la intrebarile adresate de actionari.
Dreptul de a pune intrebari si obligatia de a raspunde pot fi conditionate de masurile pe care societatile comerciale le pot lua pentru a asigura identificarea actionarilor, buna desfasurare si pregatire a adunarilor generale, precum si protejarea confidentialitatii si a intereselor comerciale ale societatilor. Societatile pot formula un raspuns general pentru intrebarile cu acelasi continut. Se considera ca un raspuns este dat daca informatia pertinenta este disponibila pe pagina de internet a societatii, in format intrebare-raspuns
Actionarii pot desemna reprezentanti care sa voteze in numele lor
Fiecare actionar inregistrat la data de referinta are dreptul de a desemna orice alta persoana fizica sau juridica in calitate de reprezentant pentru a participa si a vota in numele sau in cadrul adunarii generale.
Reprezentantul se bucura de aceleasi drepturi de a lua cuvantul si de a pune intrebari in adunarea generala de care s-ar bucura actionarul pe care il reprezinta. Pentru a putea fi desemnat ca reprezentant, respectiva persoana trebuie sa aiba capacitate de exercitiu.
Actionarii inregistrati la data de referinta pot participa si vota la adunarile generale direct sau pot fi reprezentati si prin alte persoane decat actionarii, cu exceptia administratorilor, pe baza de procura speciala.
Un actionar poate desemna o singura persoana sa il reprezinte la o anumita adunare generala. Cu toate acestea, daca un actionar detine actiuni ale unei societati comerciale in mai multe conturi de valori mobiliare, aceasta restrictie nu il va impiedica sa desemneze un reprezentant separat pentru actiunile detinute in fiecare cont de valori mobiliare cu privire la o anumita adunare generala.
Unui actionar i se interzice sa exprime voturi diferite in baza actiunilor detinute de acesta la aceeasi societate comerciala.
O persoana care actioneaza in calitate de reprezentant poate reprezenta mai multi actionari, numarul actionarilor astfel reprezentati nefiind limitat. In cazul in care un reprezentant detine procuri diferite conferite de mai multi actionari, acesta are dreptul sa voteze pentru un actionar in mod diferit fata de votul pentru un alt actionar.
Actionarii pot vota prin corespondenta
Societatile comerciale au obligatia sa dea actionarilor posibilitatea de a vota prin corespondenta, inainte de adunarea generala. Votul prin corespondenta nu poate fi conditionat decat prin cerinte si constrangeri necesare identificarii actionarilor si numai in masura in care acestea sunt proportionale cu realizarea obiectivului respectiv.
Societatea comerciala trebuie sa stabileasca pentru fiecare hotarare cel putin numarul de actiuni pentru care s-au exprimat voturi valabile, proportia din capitalul social reprezentata de respectivele voturi, numarul total de voturi valabil exprimate, precum si numarul de voturi exprimate pentru si impotriva fiecarei hotarari si, daca este cazul, numarul de abtineri.
Abrogari
La data intrarii in vigoare, regulamentul abroga art. 2 alin. (2) lit. e) si j) si sectiunea a 4-a, capitolul IV, titlul IV din Regulamentul nr. 1/2006 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 312 si 312 bis din 6 aprilie 2006.
Prevederile prezentului regulament se aplica in mod corespunzator si societatilor de investitii, respectiv societatilor de investitii de tip inchis, ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
Pana la data restructurarii pietei de capital, prin aprobarea sistemului alternativ de tranzactionare, prevederile regulamentului se aplica in mod corespunzator si societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionate pe piata RASDAQ sau pe piata valorilor mobiliare necotate, cu observarea obligatiilor de raportare ale acestor societati, stabilite expres prin reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare
Comentarii articol (3)