Regulamentul nr. 3/2009 privind transmiterea catre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar a situatiei deponentilor garantati a fost publicat luni, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 599, si va intra in vigoare in 90 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.
Regulamentul stabileste ca institutiile de credit participante la Fond trebuie sa raporteze datele aferente deponentilor garantati, in termen de 3 zile lucratoare de la sfarsitul fiecarui trimestru sau de la o data de referinta (data pentru care se face raportarea), pentru ultima zi a trimestrului/data de referinta, pe fiecare unitate a institutiei de credit si pe fiecare deponent.
Datele vor viza atat deponentii garantati persoane fizice, precum si pe cei persoane juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica.
In sensul Regulamentului nr. 3/2009, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, persoanele fizice avand profesii liberale, conform legii, precum si alte persoane fizice a caror activitate economica este reglementata prin legi speciale, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale sunt incluse in categoria persoanelor juridice.
Datele pe care institutiile de credit le vor transmite se vor referi, printre altele, la suma totala a depozitelor unui deponent garantat si la suma obligatiilor de plata exigibile ale deponentului.
Institutiile de credit vor lua in calcul atat depozitele in moneda nationala, cat si cele in valuta. Pentru sumele in valuta se va calcula echivalentul lor in lei. Echivalentul in lei se va stabili astfel: pentru valutele convertibile - prin utilizarea cursurilor de schimb valutar comunicate de Banca Nationala a Romaniei in data de raportare; pentru valutele neconvertibile - cursurile folosite de institutia de credit respectiva.
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, plafonul de garantare pe deponent, persoana fizica sau juridica, este stabilit la echivalentul in lei al sumei de 50.000 de euro.
Conform OG nr. 39/1996, in cazul in care depozitele constituite la o institutie de credit participanta devin indisponibile, Fondul asigura plata compensatiilor, in limita plafonului de garantare. Prin exceptie, nu se datoreaza compensatii pentru depozitele rezultate din tranzactii in legatura cu care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare a banilor, potrivit legislatiei in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor.
Nivelul compensatiei se determina prin deducerea din suma tuturor depozitelor garantate detinute de deponentul garantat la respectiva institutie de credit la data la care depozitele au devenit indisponibile a valorii totale a creantelor exigibile la aceeasi data ale institutiei de credit asupra respectivului deponent. Compensatia de platit este limitata la nivelul plafonului de garantare aplicabil potrivit OG nr. 39/1996.
Comentarii articol (1)