Intrebarea in forum:
“La ce se refera mai exact clauza de hardship? Stiu ca este un tip de clauza contractuala utilizata in domeniul comertului international, insa nu stiu ce presupune aceasta. “
Raspunsuri:
Unul dintre userii forumului Avocatnet.ro arata ca aceasta este clauza de impreviziune. Astfel, in cazul in care evenimente, neprevazute de parti, modifica radical echilibrul valoric al contractului, antrenand o sarcina excesiva pentru una din parti in exercitarea obligatiilor sale contractuale, aceasta va putea cere revizuirea contractului intr-un termen rezonabil socotit din momentul in care a luat cunostinta de aparitia evenimentelor si de incidenta lor asupra economiei contractului.
Cererea va indica motivele care o justifica. Partile se vor consulta in vederea revizuirii, urmarind evitarea oricarui prejudiciu excesiv pentru una sau alta din parti. Cererea de revizuire nu suspenda prin ea insasi executarea contractului.
Un alt user al forumului subliniaza ca exista doua tipuri de clauze de impreviziune: clauza de revizuire si clauza de indexare.
Clauza de revizuire este denumita in engleza “hardship clause”.
Potrivit acestui user, clauza de hardship se afla in stransa legatura cu clauza de forta majora, de aceea uneori se fac confuzii intre cele doua.
Forta majora este clauza care stabileste conditiile de eliberare de raspundere atunci cand executarea obligatiilor contractuale a devenit imposibila din cauza unor evenimente neprevazute (razboi, dezastre naturale, acte de terorism, incendii, probleme politice si legislative majore).
Hardship este clauza care acopera cazurile in care evenimente neprevazute modifica echilibrul contractual, punand o sarcina excesiva asupra unei din parti. Aceasta parte invoca clauza de hardship si propune renegocierea contractului direct sau prin arbitru. Daca nu se ajunge la niciun acord, partile pot rezilia contractul sau pot initia actiune in justitie (depinde de legea care guverneaza contractul respectiv).
Clauza de hardship poate fi respinsa in jurisdictiile care aplica principiul "pacta sunt servanda" (promisiunile trebuie respectate - traducere aproximativa) si clar recunoscute de jurisdictiile care aplica principiul "rebus sic stantibus" (regulile se schimba cand circumstantele se schimba - traducere aproximativa).
Acest user adauga faptul ca, atat timp cat este trecuta in contract si cu explicatiile aferente, invocarea clauzei are mari sanse de succes. Potrivit acestuia, clauza de hardship este foarte necesara in contractele pe termen lung.
Asteptam si opinia ta in forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (4)