ACCES GRATUIT
Legile nr. 293 si 294/2009, publicate in Monitorul Of.
UPDATE: Acordul contravenientului pentru munca in folosul comunitatii, eliminat
Instantele nu vor mai avea nevoie de acordul contravenientilor pentru a-i obliga sa presteze o activitate in folosul comunitatii, in cazul in care acestia nu-si platesc amenzile.
Articolul continuă mai jos
Legea nr. 293/2009 pentru modificarea Ordonantei Guvernului ne. 2/2009 privind regimul juridic al contracventiilor a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 645, din 1 octombrie 2009.
Potrivit legii, "in cazul in care contravenientul nu achita amenda (...), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.”
In prezent, OG nr. 2/2001 dispune ca instanta poate inlocui amenda cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii, doar cu acordul contravenientului.
Astfel, instanta il va putea obliga pe contravenient la o munca in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore.
De asemenea,
legea nr. 294/2009, publicata joi in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 645, vizeaza modificarea Ordonantei Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, care are acelasi obiect de reglementare, si anume eliminarea acordului contravenientului.
Astfel, legea de modificare a OG nr. 55/2002 abroga prevederea conform careia "sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii poate fi aplicata numai daca exista consimtamantul contravenientului".
Legea mai prevede ca instanta va aplica "sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, daca apreciaza ca aplicarea amenzii contraventionale nu este indestulatoare ori contravenientul nu dispune de mijloace materiale si financiare pentru plata acesteia”.
In plus, instanta va stabili natura activitatilor ce vor fi prestate in folosul comunitatii, pe baza datelor comunicate de primarul localitatii in care contravenientul isi are domiciliul sau resedinta, tinand seama de aptitudinile sale fizice si psihice, precum si de nivelul pregatirii profesionale.
______
Pentru mai multe informatii, puteti consulta forma pentru promulgare a :
- legii de modificare a OG nr. 2/2001;
- legii de modificare a OG nr. 55/2002.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)