Comisia Europeana a prezentat joi o propunere de revizuire a Directivei privind prospectul, masura care face parte dintr-un proces de simplificare inscris in Programul de actiune al Comisiei Europene pentru reducerea sarcinilor administrative in Uniunea Europeana.
Propunerea sporeste claritatea juridica si eficienta regimului prevazut de directiva privind prospectul si reduce sarcinile administrative pentru emitenti si pentru intermediari. De asemenea, aceasta tine seama de importanta unui nivel mai bun de protectie a investitorilor si a furnizarii de informatii suficiente si adecvate care sa satisfaca nevoile investitorilor de retail. Propunerea reflecta consultarea principalelor partilor interesate si este transmisa, in prezent, spre examinare, Parlamentului European si Consiliului de Ministri.
„Aceste noi norme vin in intampinarea emitentilor si a investitorilor si elimina toate sarcinile inutile care afecteaza intreprinderile. Noua reglementare tine seama de lectiile invatate in perioada crizei financiare si va garanta ca investitorilor li se pun la dispozitie toate informatiile de care au nevoie”, a declarat Comisarul pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy.
Directiva privind prospectul stabileste normele care reglementeaza prospectul pus obligatoriu la dispozitia publicului in cazul in care are loc in UE o oferta publica de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzactionare pe o piata reglementata. Unul din principalele rezultate ale directivei respective este introducerea „pasaportului unic”; prospectul aprobat de autoritatea competenta intr-un stat membru este valabil in toata Uniunea Europeana pentru oferte publice de valori mobiliare si pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzactionare.
Principalele modificari propuse sunt urmatoarele:
• vor exista mai putine cerinte de prezentare a informatiilor pentru unele tipuri de emisiuni de valori mobiliare (societatile mici, institutiile de credit mici, emisiunile de drepturi si sistemele de garantii guvernamentale);
• se amelioreaza formatul si continutul rezumatului prospectului;
• exista derogari mai precise de la obligatia de a publica un prospect atunci cand societatile vand prin intermediari („retail cascades”) si in cazul sistemelor de atribuire de actiuni angajatilor;
• se vor anula cerintele de prezentare a informatiilor care in prezent se suprapun cu prevederile Directivei privind transparenta;
• emitentii de titluri, altele decat cele de capital isi vor putea determina statul membru de origine;
• definitia „investitorilor calificati” din Directiva privind prospectul se va armoniza cu cea a „clientilor profesionali” din Directiva privind pietele instrumentelor financiare.
Comisia Europeana considera ca, noile norme vor duce la sporirea eficientei emisiunilor de valori mobiliare, facilitand intelegerea normelor (claritate juridica mai mare), reducand sarcinile administrative in cazul emitentilor si al intermediarilor, oferindu-le angajatilor institutiilor emitente acces la o gama larga de posibilitati de investire si ajutandu-i pe investitorii de retail sa analizeze mai eficient, inainte de a investi, perspectivele si riscurile pe care le comporta o valoare mobiliara.
Propunerea CE poate fi consultata aici.
Comentarii articol (0)