ACCES GRATUIT
Dezbatere Avocatnet.ro
Fertilizarea in vitro sau transplantul de cornee contra-cost, declarate ilegale
Ministerul Sanatatii (MS) a emis recent un ordin prin care se interzice efectuarea contracost a prelevarilor de organe, tesuturi si celule umane, aceste proceduri urmand a intra sub incidenta traficului de organe. Agentia Nationala de Transplant nu este de acord cu noile prevederi, considerand ca modificarea legislativa afecteaza, in principal, cuplurile care vor sa apeleze la inseminare artificiala sau in vitro.
Articolul continuă mai jos
Ordinul nr. 1156/2009 emis de Ministerul Sanatatii abroga un articol din normele de aplicare referitoare la transplant din Legea nr. 95/2006, potrivit caruia clinicile private si spitalele de stat puteau sa realizeze proceduri precum inseminarea in vitro sau transplant de cornee contra-cost, astfel de operatii nefiind decontate de CNAS.
Ca urmare a acestui ordin, orice clinica privata sau spital de stat care efectueza aceste proceduri savarsesc infractiunea de trafic de organe si/ sau tesuturi si/ sau celule de origine umana si vor fi pedepsite cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
Agentia Nationala de Trasplant (ANT) nu a fost consultata si nici informata despre ordinul 1156/2009 al fostului minstru Ion Bazac
, a declarat pentru Avocatnet.ro , presedintele ANT, Dan Luscalov.
“Ceea ce va pot spune este ca, odata abrogata aceasta prevedere, nicio clinica privata care realizeaza proceduri de transplant de organe, tesuturi sau celule nu mai pot percepe vreo taxa. Clinicile care realizau proceduri de Fertilizare In Vitro sau transplant cu cornee importata, proceduri nedecontate de CNAS, nu mai pot percepe taxe de la pacienti. Asta inseamna ca fie continua procedurile pe cheltuiala proprie, fie se opresc, fie intra sub incidenta legii 95/2006, art. 158 ", a declarat pentru Avocatnet.ro presedintele ANT , Dan Luscalov.
Acesta este de parere ca "solutia de rezolvare o va adopta Ministerul Sanatatii, dar probabil ca variante sunt doua: fie abrogarea ordinului 1156/2009, fie introducerea unui nou alineat in articolul 158 din legea 95/2006 in care sa fie prevazute exceptiile din articolul deja abrogat".
La art.
158 alin.(1) din Legea 95/2006 se stabileste ca organizarea si/sau efectuarea prelevarii de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infractiunea de trafic de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana si se pedepseate cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
Ordinul emis de MS abroga articolul 6 din Norma metodologica de aplicare a titlului VI "Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic" care
prevedea ca "prin exceptie de la prevederile articolului 158, alineatul (1), unitatile publice sau private autorizate de Agentia Nationalã de Transplant sau de Ministerul Sanatatii Publice pot obtine profit pentru organizator".
_______
Avocatnet.ro te invita la dezbatere ! Ce parere ai despre noile prevederi impuse de Ministerul Sanatatii? In aceste conditii, cuplurile care nu pot avea copii sunt obligate sa mearga in strainatate pentru a apela la procedura de inseminare ?
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (8)