ACCES GRATUIT
MS vine cu precizari asupra modificarii legii transplantului
Unitatile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificiala
Ultimele prevederi legislative ale Ministerului Sanatatii in domeniul transplantului nu afecteaza activitatea unitatilor sanitare in ceea ce priveste efectuarea procedurilor de reproducere umana asistata, singurele modificari aduse fiind cele legate de documentele justificative pentru decontarea acestora, precizeaza un comunicat al institutiei.
Articolul continuă mai jos
“Unitatile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro ca si pana in prezent, singurele diferente fiind documentele justificative ce trebuie emise pentru decontarea acestora. Ministerul Sanatatii nu a ingradit actul medical, doar a cautat sa inchida portitele care puteau duce la eludarea legii”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in MS.
Astfel, pentru decontarea serviciilor medicale de reproducere umana asistata furnizorii de servicii trebuie sa emita doua documente de plata pentru cele doua etape ale procedurilor.
Un document de plata va reprezenta costurile generate de stimularea ovariana si cele implicate de prelevarea de celule, mai putin manopera. De asemenea, acest document va inregistra obligatoriu, post prelevare, numarul de ovule recoltat. In acest fel se elimina posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate sa fie folosite contra cost pentru alte paciente. Prelevarea de celule trebuie obligatoriu precedata de semnarea de catre donatoare a unui formular din care sa reiasa ca accepta procedura fara sa obtina profit personal.
Cel de-al doilea document va face referinta la procedura implantare a ovulelor fecundate in uter, aceasta procedura se poate tarifa deoarece nu intra sub incidenta prevederilor art. 158 din L95/2006.
Recent, MS a emis
Ordinul nr.1156/2009 care abroga articolul 6 din Norma metodologica de aplicare a titlului VI, modificand in acest sens Legea Transplantului, astfel incat clinicile private si spitalele de stat nu mai puteau sa realizeze proceduri precum inseminarea in vitro sau transplant de cornee contra-cost, acest fel de operatii nefiind decontate de CNAS.
Ca urmare a acestui ordin, orice clinica privata sau spital de stat care efectueza aceste proceduri savarsesc infractiunea de trafic de organe si/ sau tesuturi si/ sau celule de origine umana si vor fi pedepsite cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)