Desi Romania se afla pe locul 3 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul mesajelor de tip spam, amenda aplicata in astfel de cazuri are cel mai mic cuantum la nivel european, iar in ceea ce priveste numarul sanctiunilor aplicate anual, ne situam de asemenea pe ultimul loc.
Un studiu publicat de Comisia Europeana saptamana aceasta indica faptul ca, desi in ultimii ani mai multe tari din UE au luat unele masuri de respectare a interzicerii spamului in Europa, intre care se numara si amendarea autorilor, numarul cazurilor aduse in fata justitiei si sanctiunile impuse celor care incalca legea variaza considerabil de la tara la tara.
Astfel, din analiza a mai mult de 140 de cazuri aduse in fata justitiei din 22 de state membre reies diferente considerabile intre numarul de cazuri per tara si amenzile aplicate. Cele mai multe cazuri au fost raportate in Spania (39), Slovacia (39) si Romania (20). Totodata, cele mai mari amenzi au fost aplicate in Tarile de Jos (1.000.000 euro), Italia (570.000 euro) si Spania (30.000 euro). In tari precum Romania, Irlanda si Letonia, autorii de spam au primit insa amenzi modeste, cuprinse intre cateva sute si cateva mii de euro.
„ Cifrele publicate astazi(n.r joi) arata ca mai multe tari din UE depun eforturi sporite pentru aplicarea normelor privind confidentialitatea online. Totusi, spamul reprezinta un domeniu in care putem si trebuie sa aducem imbunatatiri in folosul utilizatorilor de internet din UE ” a spus Viviane Reding, comisarul UE pentru Societate informationala si mass-media.
Peste 65% din cetatenii UE sunt afectati de spam
Desi legislatia europeana a interzis spamul si programele spion inca din 2002, in medie, 65% din cetatenii UE sunt inca afectati de spam in mod regulat.
“Trebuie sa intensificam actiunile de combatere a autorilor de spam si sa ne asiguram ca UE adopta legi care prevad sanctiuni civile si penale severe impotriva acestora“, considera Viviane Reding. “Daca putem pune capat in Europa plagii reprezentate de spam, vom da un exemplu tarilor vecine si celor din alte zone ale lumii, responsabile in egala masura pentru spamul care ne afecteaza in Europa. ” a adaugat aceasta.
O noua dispozitie din cadrul normelor comunitare in materie de telecomunicatii solicita ca sanctiunile pentru incalcarea legilor nationale privind confidentialitatea online sa fie eficace, proportionale si disuasive si, in plus, include obligatia tarilor UE de a aloca resursele necesare autoritatilor nationale responsabile cu aplicarea legii.
Noile norme vor permite, de asemenea, entitatilor nationale implicate in combaterea spamului sa adere la reteaua europeana a autoritatilor responsabile cu aplicarea legilor de protectie a consumatorilor, iar organizatiile private, precum furnizorii de servicii internet, vor avea dreptul sa intenteze actiuni in justitie impotriva autorilor de spam care comit abuzuri in retelele lor. In acelasi timp, Comisia Europeana negociaza cu Statele Unite un acord de cooperare transfrontaliera in domeniul aplicarii legilor de protectie a consumatorilor. Cifrele din sector arata ca 1 din 6 mesaje electronice de tip spam este trimis din SUA.
Prima amenda pentru spam din Romania: 1000 lei pentru Urban si Asociatii
In 2008, s-a dat prima amenda pentru spam din Romania. Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a amendat la acea data firma Urban si Asociatii cu 1000 lei pentru “mesaje comerciale electronice nesolicitate” . Cea mai mare amenda pentru spam, in valoare de 10.000 lei, s-a dat insa la inceputul acestui an, unui dealer auto. Nici companiile de telefonie mobila nu au scapat de amenzi, Orange si Vodafone fiind taxate de ANRCTI in 2009 pentru spam pe telefonul mobil.
China: 10 ani de puscarie pentru trimiterea de spam
In 2007, China a adoptat o reglementare care pedepseste trimiterea de mesaje publicitare nesolicitate prin email cu amenzi de pana la 128.000 de dolari si cu pana la zece ani de puscarie. Pedepsele pot urca la cinci ani de inchisoare pentru cei care folosesc programe automate pentru a culege adrese de email din paginile web, precum si in cazul celor care folosesc softuri care genereaza adrese de email pe baza unor cuvinte din dictionar.
Persoanele care trimit spam folosind computerele altor persoane fara stirea acestora (spre exemplu, cei care exploateaza programe de tip virus/worm sau troian), risca sa primeasca pana la zece ani de puscarie. Masura se aplica tuturor mesajelor promotionale sau publicitare trimise prin mijloace electronice si include, alaturi de posta electronica, faxurile, mesajele SMS si mesajele telefonice preinregistrate.
Comentarii articol (1)