Finantele construiesc din nou un buget departe de realitatea economica, anunta Ziarul Financiar. Ministerul Finantelor a proiectat in bugetul pentru 2010 o crestere a incasarilor bugetare cu 6% in termeni nominali si o reducere a deficitului bugetar cu circa un punct procentual, la 5,9% din PIB, tinte ambitioase bazate pe o revenire a economiei in teritoriul pozitiv, dar si pe vointa politica pentru ajustarea cheltuielilor. Bugetul nu include in forma actuala majorarea TVA, conform ministrului finantelor Gheorghe Pogea.
Cat de mult sunt dispusi dealerii sa lase din pret? intreaba Capital.ro Pretul unui autoturism nou poate fi mai mic cu cateva sute de euro, cu conditia unei negocieri dure cu reprezentantul de vanzari. Cuvantul-minune pare a fi „cash“. Discounturile majore aplicate de importatorii si dealerii de masini in primavara acestui an par sa se apropie de sfarsit. Ofertele interesante din punctul de vedere al pretului prezente acum pe site-urile marcilor se refera, de cele mai multe ori, la asa-numitele modele „speciale“, care nu sunt altceva decat versiuni de echipare standard, din care au disparut anumite sisteme
FMI: Somajul va exploda in 2010, iar creditarea se va relua abia in 2011, titreaza Gandul. In timp ce Fondul sustine ca somajul va ajunge la 10% anul viitor, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata de doar 7,7% . Fondul estimeaza un somaj de 9,6% la sfarsitul acestui an, fata de 8,9% prognoza din primavara. In septembrie erau inregistrati circa 625.000 de someri, respectiv o rata a somajului de 6,9%. Varful somajului va fi atins insa abia in 2010, cand acest indicator ar putea ajunge la 10%, urmand ca peste doi ani sa coboare la 8,3%, conform raportului de evaluare al FMI redactat in urma vizitei oficiale de la inceputul lunii august.
"Prima Casa", dinamizata cu 280 milioane euro, informeaza Romania Libera. Guvernul va retrage garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci cvasiinactive. Practic, trei banci nu au acordat nici un credit prin "Prima Casa", iar alte patru au aprobat foarte putine dosare in raport cu plafonul alocat. De partea cealalta, BRD, BCR, Banca Transilvania si Alpha Bank au acoperit 88% din volumul total al creditelor.
Bancile mari isi inrobesc clientii, titreaza Cotidianul. BRD, BCR si Raiffeisen, trei din cele mai mari banci din Romania, au si cele mai mari comisioane de rambursare anticipata a unui credit de nevoi personale sau ipotecar. Refinantarea creditului la o alta banca devine inutila. Cel mai mare comision de rambursare anticipata a unui credit de consum sau ipotecar, perceput de bancile din top 10 de pe piata locala, este de 5% din valoarea imprumutului, iar cel mai redus - 0%. Din mai anul viitor, bancile nu vor mai putea percepe un comision de rambursare anticipata mai mare de 1% pentru creditele cu dobanda variabila, potrivit unei directive a Uniunii Europene
Impozitul pe afaceri se lasa asteptat, ne anunta Jurnalul National. Cu trei luni inainte de intrarea in 2010, firmele nu stiu ce impozit vor plati anul viitor. Vor fi mentinute impozitul minim si cotele actuale de impozit forfetar sau se va trece la un alt sistem?
Ministerul de Finante evalueaza inca impactul actualului sistem asupra incasarilor bugetare si ia in discutie varianta renuntarii la impozitul minim si trecerea la un impozit forfetar.
Comentarii articol (0)