CE: Asteptam 8,5 mil. de noi someri in 2010! Guvernul roman: Nu de la noi!, scrie Standard.ro.
Aproape 8,5 milioane de oameni si-ar putea pierde locul de munca anul viitor in Uniunea Europeana, iar rata somajului ar putea depasi 11%, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Pentru a reduce cat mai mult efectele negative ale crizei, tarile membre UE au stabilit ca modernizarea si eficientizarea politicilor sociale si crearea de locuri de munca sa se afle printre cele mai importante prioritati pentru anul viitor. In ciuda semnalelor date la nivelul Uniunii Europene, potrivit carora somajul va creste intr-un ritm semnificativ si in 2010, autoritatile de la Bucuresti se asteapta la o stabilizare pe piata nationala a muncii si chiar la o reducere a ratei somajului din a doua parte a anului viitor.
FMI, multumit de Romania, titreaza EVZ.
Suntem una dintre putinele tari care nu a tinut cont de alegeri si a luat masuri dificile in campania pentru prezidentiale, le-a spus seful statului membrilor delegatiei FMI, la Cotroceni. In acelasi timp, fostul negociator-sef al FMI pentru Romania, Paul Thomson, apreciaza ca in ciuda perioadei politice pe care a traversat-o, Romania este in grafic in privinta indeplinirii angajamentelor. Delegatia, prezenta la Bucuresti, se afla acum la Palatul Cotroceni, unde discuta cu presedintele Basescu. Azi, reprezentantii FMI si-au revizuit prognoza privind cresterea economica a tarii noastre in 2010, de la 0,5%, la 1,3%.
Cumparatorii de locuinte isi vand antecontractele, pentru a scapa de „teapa” dezvoltatorilor, anunta Capital.
Numarul anunturilor imobiliare de cedare a contractelor de vanzare-cumparare s-au inmultit odata cu aparitia primelor reduceri de pret aplicate apartamentelor din principalele ansambluri rezidentiale. Pe langa motivul scaderii pretului, printre cei care vand contracte se regasesc si persoane care nu mai au capacitatea sa se achite de credite sau persoane nemultumite de intarzierea constructiei.
Iesim din criza cand firmele vor incepe sa creeze locuri de munca, anunta Ziarul Financiar.
Guvernul ar trebui sa-si asume anul viitor obiectivul de adoptare a monedei unice europene pentru a putea asigura dezvoltarea pe termen lung a economiei, apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. "Banca centrala joaca un rol important in procesul de adoptare a euro, dar rolul crucial trebuie sa revina Guvernului. Trebuie sa ne grabim incet si sa adoptam euro in momentul in care economia este pregatita", a declarat Anghel.
2010, anul in care romanii vor munci mai mult pe aceiasi bani, informeaza Gandul.
Rau pentru angajati, bine pentru economie, spun analistii financiari. Anul viitor, salariile vor stagna sau vor creste numai cu un nivel apropiat de cel al inflatiei, in timp ce productivitatea, valoarea muncii, va creste din ce in ce mai mult. Salariul real, adica cel net din care se scade inflatia, va creste anul viitor cu 3,2%, nivel care, desi este mult sub media de circa 15% din ultimii ani, va fi totusi mai mare decat cel de anul acesta, respectiv decat 2,5%, conform unui raport BCR.
6.400 de angajati ai CFR Marfa raman pe drumuri, fara salarii compensatorii, scrie Gardianul.
De la inceputul anului viitor, Ministerul Transporturilor declanseaza “jihadul” la CFR Marfa. Conducerea MTI a aprobat proiectul de concediere colectiva, prin care aproape 6.400 de salariati vor ramane fara locuri de munca incepand cu februarie-martie 2010. Potrivit proiectului, disponibilizatii nu vor primi salarii compensatorii. Pentru reducerea pierderilor de zeci de milioane de euro, conducerea CFR Marfa se pregateste sa vanda unele active din patrimoniul sau.
Comentarii articol (0)