Astfel,
pentru monitorizarea potenţialului de producţie vitivinicolă sunt
utilizate următoarele elemente:
· Plantarea viţei de vie numai cu soiuri nobile de viţă de vie de
calitate, precum şi cu unii hibrizi interspecifici rezultaţi în urma
încrucişarii între specii de Vitis Vinifera din care fac parte soiurile
nobile şi alte specii ale genului Vitis.
- Sunt interzişi la plantare hibrizii direct producători din soiurile:
NOAH, OTHELLO, ISABELLE, JACQUEZ, CLINTON şi HERBEMONT, din cauza
însuşirilor lor agrobiologice foarte slabe.
· Introducerea Registrului plantaţiilor viticole, pe baza căruia sunt
obţinute informaţiile necesare monitorizării potenţialului de producţie
la nivel de parcelă şi soi de viţă de vie.
- Pe baza Registrului plantaţiilor viticole se crează posibilitatea de
control asupra modului în care sunt dirijate şi folosite ajutoarele
acordate producătorilor de către Uniunea Europeană.
Impactul implementării acquis-ului comunitar în legislaţia vitivinicolă
românească are ca efect asupra producătorilor următoarele:
- limitarea suprafeţelor cu vii hibride la nivelul actual de 120,4 mii
ha şi reducerea treptată a acestora într-un interval de 15 ani de la
data aprobării Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a
pieţei vitivinicole nr. 244/2002 până în anul 2017 prin înlocuirea lor
pe baza unor programe de restructurare şi reconversiune şi cu sprijin
financiar de la Uniunea Europeană, după aderare.
- Înfiinţarea Registrului plantaţiilor viticole la persoanele fizice şi
juridice va permite urmărirea potenţialului de producţie viticolă în
profil teritorial şi central, pentru promovarea unei politici de
calitate corespunzătoare cerinţelor pieţei vitivinicole.
Până la momentul aderării, pentru sprijinul financiar acordat
producătorilor, se va ţine cont de evidenţa producătorilor, parcelelor
şi soiurilor de viţă de vie corespunzătoare Registrului plantaţiilor
viticole.
Asocierea producătorilor din exploataţiile viticole mici şi mijlocii în
organizaţii profesionale crează premiza valorificării superioare a
produselor vitivinicole prin aplicarea unor tehnologii moderne de
vinificaţie în crame specializate în care se obţin partizi mari de
vinuri de calitate corespunzătoare cerinţelor pieţei.
Comentarii articol (0)