În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 295 din 19 aprilie a apărut Legea nr. 63/2016 privind susținerea financiară a grupurilor de producători sau cooperativelor agricole de producători vitivinicoli care dețin și exploatează plantații viticole cu soiuri nobile și pentru încurajarea valorificării producției de vin, care a intrat astăzi în vigoare.
Producătorii de vin care formează grupuri sau cooperative vor putea să ceară bani de la stat pentru construirea de crame noi. Sprijinul acordat de stat, ce va fi asigurat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va fi de 60% din valoarea investiţiei, însă de maximum un milion de euro, banii fiind acordaţi eşalonat pe perioada derulării investiţiei.
În esență, noua lege instituie o schemă de ajutor de stat pentru înfiinţarea de grupuri de producători sau cooperative agricole de producători vitivinicoli, care să deţină şi să exploateze cel puţin 30 de hectare cultivate cu viţă-de-vie din soiuri nobile. În plus, cu ajutorul schemei se mai doreşte comasarea suprafeţelor viticole şi încurajarea producţiei de vin de calitate, precum şi îmbutelierea şi valorificarea acestuia.
"Prezenta lege instituie o schemă de ajutor de stat în vederea înfiinţării unor grupuri de producători sau cooperative agricole ale producătorilor vitivinicoli, legal constituite, care deţin şi exploatează o suprafaţă de minimum 30 ha cultivate cu viţă-de-vie din soiuri nobile, comasării suprafeţelor viticole şi a încurajării producţiei de vin de calitate, îmbutelierii şi valorificării acestuia, denumită în continuare schemă", prevede Legea nr. 63/2016.
De reţinut este că beneficiarii schemei vor fi obligaţi să exploateze investiţia pe o perioadă de minimum zece ani de la data finalizării acesteia.
Ce condiții de eligibilitate vor trebui îndeplinite
Pentru a beneficia de banii de la stat, potrivit noului act normativ, producătorii de vin vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- să dețină și să exploateze plantații viticole înscrise în Registrul plantațiilor viticole;
- producția de vin obținută de către membrii grupului de producători sau cooperativei agricole să fie valorificată unitar și nediscriminatoriu de către aceștia, în condițiile legislației Uniunii Europene și naționale în vigoare;
- să nu fi beneficiat în ultimii trei ani de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018, pentru același tip de investiție;
- să nu se încadreze în categoria „întreprindere în dificultate”;
- strugurii destinați procesării trebuie să provină din plantații de viță-de-vie cu soiuri nobile destinate obținerii de: vin cu denumirea de origine controlată, vin cu indicație geografică, vin varietal.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va elabora normele metodologice de aplicare a Legii nr. 63/2016 în termen de 90 de zile de la publicarea acestui act normativ.
Atenţie! Schema de ajutor de stat va putea fi pusă în aplicare abia după ce România primeşte de la Comisia Europeană ajutorul financiar necesar.
Comentarii articol (0)