Costreie vs. Romania (nr. 31703/05)
Reclamantul Valentin Sorin Costreie este cetatean roman, s-a nascut in 1971 si locuieste in Bucuresti. In baza Art. 8 acesta reclama ca nu a putut sa isi exercite drepturile parintesti fata de cele doua fiice minore.
Curtea a decis ca in acest caz a fost incalcat Art.8 din Conventie, dar nu a facut alte precizari.
Eugen Gabriel Radu vs. Romania (nr. 3036/04)
Reclamantul, Eugen Gabriel Radu, este cetatean roman, nascut in 1953. In acest momemnt el se afla intr-o inchisoare din Baia Mare, in conditiile in care a primit doua pedepse, in 2001 si 2006 pentru furt calificat. In baza Art. 3 acesta reclama conditiile inumane de detentie, despre care sustine ca i-au cauzat paralizie permanenta la mana stanga. De asemenea in baza articolelor 5 si 8 din Conventie acesta reclama si faptul ca inainte de sentinta a fost incarcerat o perioada lunga de timp, fapt ce i-a afectat viata de familie.
Curtea a decis ca Art.3 din Conventie a fost incalcat si a dispus despagubirea reclamantului cu 5000 de Euro pentru doaune morale.
Cazuri repetitive
Tot marti CEDO a solutionat si o serie de cauze repetitive care invoca probleme de fond examinate deja de Curte:
Anea si Nitescu vs. Romania (Nr. 45924/06)
Cazul implica recuperarea unei proprietati. Reclamantul si-a formulat plangerea in baza Art. 1 din Protocolul 1 al Conventiei si a Art. 6 din Conventie.
Curtea a decis ca pe fondul incalcarii Art.1 din Protocolul 1 al Conventiei, autoritatile romane trebuie sa restituie in 3 luni cele patru proprietati reclamantului. In caz contrar, acesta ar trebui sa primeasca suma de 900 de mii de euro. De asemenea Curtea adecis plata unor daune morale in valoare de 2000 de Euro.
Anisoara si Mihai Olteanu vs. Romania (nr. 37425/03)
Cazul se refera la anularea unei decizii judecatoresti finale in favoarea reclamantilor. Acestia si-au formulat plangerea in baza Art. 6 din Conventie si a Art. 1 din Protocolul 1 din Conventie.
Curtea a decis ca a avut loc incalcarea Art 6 din Conventie, drept pentru care a dispus plata unor daune morale de 1500 de euro si 400 de Euro pentru cheltuielile de judecata.
Diver vs. Romania ( nr. 35510/06)
Schuster vs. Romania (nr . 36977/03 si 37375/03)
Cazurile se refera la imposibilitatea de a recupera o proprietate care a fost nationalizata si vanduta de stat. Aplicantii si-au formulat plangerea in baza Art. 1 din protocolul 1 al Conventiei. In cazul Diver, reclamantul are la baza si Art. 6 din Conventie.
Curtea a decis ca pe fondul incalcarii Art.1 din protocolul 1 al Conventiei, statul roman trebuie sa restituie proprietatile reclamantilor, in caz contrar este obligat la plata a peste 170 de mii de euro. De asemenea reclamantii trebuie sa primesca despagubiri cu titlu de daune morale in valoare de peste 4500 de euro.
Ghitoi si Altii vs. Romania (Nr. 2456/05, 5085/05 si 6149/05)
In acest caz reclamantii sustin ca autoritatile romane nu au aplicat o decizie judecatoreasca finala care le daduse castig de cauza. Acestia si-au formulat plangerea in baza Art. 6 din Conventie si a Art. 1 din Protocolul 1 al Conventiei.
Curtea a decis ca a avut loc incalcarea Art. 6 din Conventie, drept pentru care autoritatile romane vor fi obligate sa aplice decizia judecatoresca finala care le-a dat castig de cauza reclamantilor in maxim 3 luni. In caz contrar acestia vor primi din partea statului despagubiri cu titlu de daune financiare in valoare de peste 30 000 de euro. De asemenea reclamantii vor primi despagubiri morale in valoare de peste 15 mii de euro.
Stürner vs. Romania (Nr. 17859/04)
Cazul se refera la imposibilitatea reclamantilor de a obtine o compensatie efectiva pentru o proprietate care le-a apartinut si a fost nationalizata. De asemenea reclamantii acuza autoritatile romane ca nu au aplicat decizia finala care prevedea desbagubiri. Acestia si-au formulat plangerea in baza Art. 6 din Conventie si a Art. 1 din Protocolul 1.
In baza incalcarii Art 1 din Protocolul 1 al Conventiei, Curtea a decis despagubirea reclamantului cu suma de 160 de mii de euro, daune cu titlu financiar.
Comentarii articol (5)