Propunerea este menita sa garanteze o protectie mai mare victimelor persecutiilor, sa previna frauda si sa asigure o aplicare mai stricta a legislatiei in UE. In prezent, exista mari disparitati la nivelul procentajelor nationale de acceptare a cererilor inaintate de refugiati.
A cere azil in Europa este, adesea, ca si cum ai juca la loterie, doar ca miza este mult mai mare. Candidatii carora li se respinge cererea sunt deportati, iar in cazul in care au nevoie de protectie, exista posibilitatea sa se confrunte cu si mai multe persecutii la intoarcerea acasa.
In ciuda eforturilor pe care UE le-a depus in ultimii zece ani pentru standardizarea procedurilor de azil, sansele de reusita ale solicitantilor variaza inca foarte mult si depind de tara care le prelucreaza cererea.
Statisticile arata ca sansele unui cecen de a primi statutul de refugiat sunt foarte mari in anumite tari, dar aproape egale cu zero in altele. Situatia este valabila si pentru cetatenii irakieni.
Asa se explica de ce multi refugiati calatoresc prin Europa pentru a ajunge intr-o tara in care au sanse mai mari sa li se acorde drept de sedere. Aceasta „deplasare transfrontaliera”, cunoscuta sub numele de „asylum shopping” (introducerea mai multor cereri de azil), este ilegala. Legislatia in domeniu prevede ca azilantii trebuie sa isi depuna cererea de azil in prima tara din UE in care ajung.
S-a constatat ca normele europene in vigoare lasa prea multe aspecte la latitudinea statelor membre. Reglementarile elaborate de Comisie vor fi mai clare si vor accelera procesul de examinare a cererilor de azil. Statele membre vor trebui sa puna la punct procedurile in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a noilor norme.
Termenul „refugiati” desemneaza acele persoane care isi parasesc tara din cauza persecutiilor de natura religioasa, etnica sau politica la care sunt supuse. Potrivit legislatiei internationale, au dreptul la protectie, chiar daca intra ilegal pe teritoriul Uniunii.
UE constituie o destinatie de interes major pentru solicitantii de azil, inregistrand aproape 240 000 de cereri numai in 2008. Dintre acestea, au fost analizate 193 690, 73% fiind respinse.
Majoritatea solicitantilor provin, in ordine, din Irak, Rusia, Somalia, Serbia si Afganistan.
Primul loc in topul preferintelor acestora este ocupat de Franta (cu 41 800 de cereri), urmata de Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Suedia, Grecia, Belgia si Tarile de Jos. Malta si Cipru au inregistrat cel mai mare numar de solicitanti pe cap de locuitor.
Propunerile vor fi inaintate Consiliului si Parlamentului in vederea analizarii si aprobarii.
Comentarii articol (3)