Reprezentantii pensionarilor considera necesara acceptarea cumului pensiei cu salariul din sistemul public si impozitarea pensiilor la un plafon echivalent cu valoarea a trei puncte de pensie, potrivit concluziilor dezbaterii publice a proiectului legii unitare a pensiilor, din 20 octombrie.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a organizat, in data de 20 octombrie 2009, la cererea societatii civile, dezbaterea publica a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice.
Dezbaterea a avut in vedere completarea actualei forme a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii. Astfel, potrivit informatiilor publicate pe site-ul MMFPS, proiectul de act normativ va fi reanalizat in vederea stabilirii oportunitatii si relevantei observatiilor si propunerilor inaintate de cei prezenti la dezbaterea publica. De asemenea, una dintre conditiile impuse de reprezentantii pensionarilor pentru a fi de acord cu legea, o reprezinta analizarea propunerilor trimise de ei.
Pe de alta parte, reprezentantii pensionarilor din sistemul militar nu sunt de acord cu integrarea sistemului militar in cadrul unui sistem unitar de pensii publice, invocand specificitatea carierei militare, dupa cum reiese din minuta sedintei de dezbatere.
Conform aceleiasi surse,
principalele observatii si propuneri care au rezultat din cadrul discutiilor sunt:
- eliminarea masurii de recalculare a pensiilor din sistemul militar;
- acceptarea cumulului pensiei cu salariul in sistemul public;
- infiintarea unui sistem de pensii ocupationale;
- recalcularea pensiilor prin valorificarea tuturor veniturilor brute realizate;
- abrogarea Legii nr. 226/2006 privind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale sau stabilirea unui stagiu complet de cotizare de 20 de ani pentru persoanele barbati, care au lucrat in grupe de munca;
- aplicarea art. 101 din proiectul de lege privind stabilirea valorii punctului de pensie, numai dupa atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din valoarea salariului mediu brut prognozat pe economie;
- analizarea modului de stabilire a cuantumului pensiei de urmas (de la 50% la 80% din pensia titularului decedat);
- asimilarea ca stagiu de cotizare a perioadelor in care femeile si-au intrerupt activitatea pentru cresterea copiilor, indiferent de perioada in care aceasta intrerupere a avut loc (in special perioadele anterioare anului 1990);
- infiintarea unui Pilon 4 care sa trateze problema deducerilor parentale;
- impozitarea pensiilor la un plafon echivalent cu valoarea a 3 puncte de pensie.
Potrivit informatiilor de pe siteul institutiei, la dezbatere au participat 10 persoane din partea unor asociatii, aliante si sindicate ale pensionarilor (Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Alianta Pensionarilor pentru Conciliere, Federatia Unirea a Pensionarilor din Romania), reprezentanti ai altor organizatii, reprezentanti ai institutiilor implicate (MMFPS, CNPAS) si numerosi reprezentanti ai mass-media, sedinta fiind condusa de Secretari de Stat Mihai Seitan si Valentin Mocanu.
Observatiile/comentariile/propunerile pe marginea proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii pot fi citite aici.
Comentarii articol (5)