avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordarea sporului de noapte la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordarea sporului de noapte la pensie

Sunt pensionat de boala din armata. In perioada 16.06.1991 - 30.06.2004, am fost incadrat militar angajat cu contract ( S.G.V.) . Legislatia in vigoare de atunci , nu asimilau militarii angajati cu contract cu cadrele militare, fapt pentru care pe toata perioada mentionata am fost asigurat si mi s-au platit contributiile le sistemul public de asigurari sociale . Deoarece executam regulat serviciul de zi pe unitate 24 de ore, si nu eram considerat cadru militar , va intreb daca in cazul solicitarii adeverintelor din care sa reiese serviciul pe timp de noapte se vor lua in calcul la recalcularea pensiei ( la venituri ). Executam aceste servicii de 24 de ore cel putin de 2 ori pe saptamana , in care erau incluse si zile de sambata si duminica . Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 10:20, 18 Ianuarie 2014
Daca primiti adeverinta pentru spor de noapte, atunci puteti face cerere de recalculare a pensiei.
Verificati daca totusi acest spor nu a fost inclus deja in calculul pensiei, pentru ca ar fi trebuit sa primiti adeverinta de spor de noapte cand ati facut dosarul de pensie de invaliditate.
in armata este cu totul altceva, speram sa ma ajute cineva care cunoaste sistemul.
Si pensionarilor din armata li se aplica Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

ART. 107
(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia? bogdanmarinela bogdanmarinela Care ar fi diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia. Eu, dupa pensionarea la limita de varsta am luicrat cu contract de munca la o ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate( militar) bansorin bansorin Am beneficiat de pensie de invaliditate gradul 2, timp de 1 an si 11 luni, boala a fost in timpul si din cauza serviciului miltar, eu avind virsta de 21 ani. ... (vezi toată discuția)
Pensia mamei mele ContSters278009 ContSters278009 Am trimis la casa de pensii judeteana, adeverinte si cerere de recalculare a pensiei mamei mele in varsta de 70 de ani, deoarece am studiat buletinul de calcul ... (vezi toată discuția)