avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare militari (pompieri, jandarmi, politisti)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare militari (pompieri, jandarmi, politisti)

Buna ziua
Am si eu o intrebare pt. dumneavoastra......nu mai inteleg nimica din legile astea sau mai bine zis din nerespectarea lor, legi care au fost(sau inca sint dar nu se respecta) referitor la pensionarea militara.
Lucrez ca militar din anul 1991, plus armata un an ....deci o vechime militara de aproape 20 de ani , plus aproape inca un an de lucrat intr-o societate ....cam 21 de ani de vechime totala in munca.
La ce tip de pensionare m-as incadra .....si daca as puteasa ma pensionez? Mentionez ca am 40 de ani , sanatos.....
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Neala, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 08:19, 24 Octombrie 2010
Dupa legislatia de pana in 2010, ca militar va puteati pensiona conform statutului de militar la 55 de ani, normal, sanatos, sau mai devreme prin pensionare anticipata, prin disponibilizare...
Dar anul acesta conform legii 119/2010 s-au schimbat mult conditiile de pensionare. Acesata lege cu normele de aplicare prevazute in HG 735/2010 sunt acum contestate de Sindicatul cadrelor militare. Sunt mai multe actiuni in instanta pe aceasta tema. Urmariti sectiunea "pensii" pe acest forum.
Daca aveti 40 de ani, inseamna ca o sa va pensionati potrivit prevederilor legii privind sistemul unitar de pensii publice care va intra in vigoare la data de 01.01.2011.

Intrucat ati realizat stagiul minim in specialitate de 20 de ani, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani. Daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 30 de ani (adica daca mai lucrati inca 9 ani) puteti beneficia de pensie anticipata partiala la 55 de ani.

Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pt. raspuns dar daca a-ti observat eu sint militar iar regulile de pensionare pt. militari difera de cele pt. civili.
:) Am observat ca sunteti militar si v-am raspuns in consecinta. Varsta standard de pensionare a "civililor" este de 65 de ani, nu de 60 de ani, ca in cazul dvs.
Dupa cite stiu eu, virsta standard de pensionare la militari conform Statutului Cadrelor Militare , este de 55 de ani.
Tot dupa cite stiu eu, la 20 de ani vechime din care cel putin 15 ani in sistemul militar iti da dreptul sa te pensionezi cumva....pensionare anticipata.... dar, in cazul meu, nu stiu daca nu cumva i-mi trebuie virsta de 45 de ani. Nu stiu exact, de aceea si apelez la dvs.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata nichedanutz76 nichedanutz76 Sunt cadru militar activ, am vârsta de 44 ani împliniţi.În cei 22 ani de când sunt cadru am lucrat în grupa I de muncă. După un calculul meu zic că ... (vezi toată discuția)
Pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã cristel padurean cristel padurean Am fost elev al ªcolii militare de Ofiţeri activi N.Bălcescu din Sibiu în perioada 1975-1978. Am lucrat în armată în perioada 1978-1993, an în care am ... (vezi toată discuția)
Pensionarea pompierilor FLORINERCULESCU FLORINERCULESCU Sunt pompier profesionist la un combinat sidelurgic si am parcurs toate functiile de la simplu pompier la sofer,comandant de grupa pina la Sef Serviciu ... (vezi toată discuția)