La inceputul acestei luni, a intrat in functiune un sistem care le permite intreprinderilor sa debiteze direct contul unui client situat intr-o alta tara a UE. Aceasta masura va fi in interesul proprietarilor de case de vacanta, al studentilor si al pensionarilor care traiesc intr-o alta tara.
“Datorita operatiunilor de debitare directa, clientii unei banci nu vor mai fi nevoiti sa completeze cecuri sau sa efectueze transferuri bancare pentru a-si achita facturile. Este vorba de un instrument utilizat, in special, pentru plata unor servicii recurente, cum ar fi furnizarea de gaz si de electricitate, telefonul si abonamentul la ziare”, precizeaza CE.
Potrivit Comisiei, pana acum, numai intreprinderile cu sediul in aceeasi tara cu banca respectiva aveau acces la acest sistem. Odata cu introducerea noilor masuri, mai mult de 2500 de banci permit in prezent utilizarea acestei modalitati de plata in afara frontierelor nationale.
“Vor mai fi introduse si alte masuri: toate bancile de pe teritoriul tarilor din zona euro sunt obligate sa ofere serviciul de debitare directa transfrontaliera, pana cel tarziu in noiembrie 2010. Pentru bancile situate in afara zonei euro, termenul limita este noiembrie 2014”, se mentioneaza in comunicat.
“Acest sistem constituie un pas important catre o integrare efectiva a economiei UE. Este reglementat de o serie de noi reguli care garanteaza ca debitarea directa transfrontaliera functioneaza la fel de usor si sigur ca si la nivel national”, considera CE.
Cetatenii europeni isi pot utiliza deja cardurile de debit pentru a retrage numerar in alte tari. Pasul urmator va fi posibilitatea de a folosi cardul de debit pentru a face cumparaturi in magazinele din strainatate. In viitor, va fi suficient sa avem un singur cont in banca in tara de origine si un singur card pentru a efectua toate operatiunile bancare, oriunde in UE.
In afara de cele 27 de state membre ale UE, mai adera la sistem si Elvetia, Islanda, Liechtenstein, Monaco si Norvegia. O alta noutate o reprezinta faptul ca, in curand, cetatenii UE isi vor putea schimba banca mult mai usor.
“In baza acordului incheiat, noua banca va trebui sa-si ajute clientul sa-si inchida vechiul cont si sa-si transfere soldul. Majoritatea asociatiilor bancare nationale au adoptat noile reguli”, adauga CE.
Mai multe despre SEPA, zona unica de plati in euro aici.
Comentarii articol (1)