ACCES GRATUIT
CE a aprobat proiectul SEPA, un sistem unic de plati transfrontaliere
De la 1 noiembrie, majoritatea tarilor membre UE vor implementa noul sistem SEPA, prin care se introduce un regulemnt unic de efectuare a platilor directe transfrontaliere, se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii marti, de Comisia Europena (CE).
Articolul continuă mai jos
Incepand cu 2 noiembrie, bancile vor putea oferi clientilor posibilitatea de a face platile prin noul sistem, SEPA, zona unica de plati in Euro, ceea ce inseamna ca atat consumatorii cat si agentii economici vor putea sa faca plati directe tranfrontaliere. Noile norme au intrat in vigoare pe 1 noiembrie, si sunt gandite astfel incat, tranzactiile sa fie la fel de sigure si eficiente, ca cele nationale, fara a adauga costuri suplimentare.
Sistemul de plati directe SEPA
Sistemul SEPA este o modalitate foarte convenabila pentru consumatorii care fac plati recurente, precum si o metoda eficienta pentru companii de a colecta banii pentru facturile de utilitati sau orice alt tip de servicii. In cadrul noii scheme, creditorul va initia o procedura de debitare directa, insa clientul va avea intodeauna posibilitatea de a accepta sau a refuza debitarea directa a contului bancar. Desi aceasta metoda de plata directa preautorizata este raspandita pe intreg teritoriul UE, pana acum nu a existat o schema unica care sa reglementeze platile in acest sens.
Cadrul de reglementare al sistemului
In acest sens, directiva europeana privind serviciile de plati (PSD), asigura cadrul pentru efectuarea unor plati electronice in interiorul UE, la fel de sigure si eficiente precum tranzactiile nationale.
Regulamentul comunitar al platilor transfrontaliere a fost revizuit si asfel principiul egalitatii taxelor intre platile nationale si cele transfrontaliere este extins pana la 50 de mii de euro. De asemenea, pentru a facilita implementarea schemei de plati directe SEPA, regulamentul revizuit introduce o serie de reguli provizorii privind taxe multilaterale interbancare si introduce ca termen limita de implementare a sistemului luna noiembrie 2010. Pentru bancile din tarile care nu apartin de zona euro, acest termen va fi noiembrie 2014.
Despre SEPA
Zona unica de plati in euro – Single Euro Payments Area - SEPA, este un spatiu in care cetatenii, companiile, precum si alti agenti economici au posibilitatea sa faca plati in euro transfrontalirere, sub incidenta acelorasi conditii, drepturi si obligatii. Acest sistem va realiza o integrare europeana mai puternica, prin asigurarea unei piete competitive si transparente de plati de mica valoare in euro, care sa conduca la o mai buna calitate a serviciilor, la produse mai eficiente, alternative si mai ieftine de efectuare a platilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)