Autor: Drd. Ana Cioriciu Stefanescu, Specialist Contractdemunca.ro
1. Posibilitatea expresã a prestãrii muncii pe bazã de convenþii civile
Existã mai multe acte normative speciale care prevãd expres prestarea muncii în baza convenþiilor civile, denumite ºi „contracte de colaborare” .
Acestea au în vedere persoanele autorizate, „potrivit legii” sã desfãºoare o activitate independentã :
a) „comercianþii” - care dobândesc autorizarea în condiþiile Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãºurarea activitãþilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale ºi întreprinderile familiale ,
b) „necomercianþii” - care sunt autorizaþi de diferite ministere pentru a desfãºura activitãþi reglementate de legi speciale, activitãþi ce intrã în categoria faptelor de naturã civilã, gen în raport cu faptele de comerþ ºi care sunt cunoscute sub denumirea de meserii sau profesii cu drept de liberã practicã – cele desfãºurate de medici, stomatologi, avocaþi, consilieri juridici, notari, arhitecþi etc.
2. Alte cazuri în care munca se poate presta pe bazã de convenþii civile
Plecând de la art. 1470 din Codul civil potrivit cãruia situaþia în care persoanele se obligã a pune lucrãrile lor în serviciul reprezintã o locaþiune de lucrãri, existã încã discuþii cu privire la posibilitatea încheierii convenþiilor civile în situaþiile nereglementate expres.
Problema este încã de actualitate ºi a fost, soluþionatã doctrinar astfel: “chiar dacã dispoziþiile Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri pentru protecþia persoanelor încadrate în munca , care reglementau convenþiile civile de prestãri servicii, au fost abrogate, iar art. 101 din Codul muncii a fost modificat, în sensul cã nu se mai prevede o duratã minimã a contractelor cu timp parþial, existã încã unele situaþii în care aceste contracte (convenþii) reprezintã singurul act juridic ce permite exercitarea unor activitãþi profesionale.”
Astfel de contracte (convenþii) civile pot fi încheiate conform normelor dreptului comun numai pentru activitãþi ce au un caracter ocazional (de circumstanþã), exclud subordonarea prestatorului muncii faþã de beneficiarul acesteia ºi se realizeazã uno ictu (dintr-o datã).
Existenþa oricãrui element din cele menþionate ne aratã cã suntem în afara unui raport de muncã, deci cã se poate încheia o convenþie civilã.
Aceste criterii trebuie sã ne ghideze pentru a afla dacã putem sau nu fi în prezenþa legalã a unor convenþii civile.
Comentarii articol (0)