Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)a stabilit ca pentru aplicarea masurilor de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar, fiecare conducator de instante sa decida asupra modului in care se vor aplica prevederile legale.
In urma discutiilor purtate in cursul zilei de marti, 17 noiembrie 2009, in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la aplicarea dispozitiilor art.10 din Legea 329/2009 in vederea incadrarii in constrangerile bugetare, s-a stabilit ca fiecare conducator de instante sa decida asupra modului in care se vor aplica prevederile legale.
„Modalitatea in care se va asigura diminuarea cheltuielilor de personal cu coeficientul prevazut in Lege a fost lasata la latitudinea conducatorilor instantelor si parchetelor. Principiul de baza este acela ca se vor diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar. In functie de specificul fiecarei unitati se va alege o modalitate de aplicare, in Lege existand mai multe variante. Ideea de la care am plecat cu totii a fost aceea ca activitatea normala a instantelor si parchetelor nu trebuie sa fie afectata, iar impactul asupra cetatenilor sa fie cat mai mic cu putinta, respectandu-se repartizarea aleatorie a cauzelor si principiul continuitatii actului de justitie”, a declarat secretarul de stat Octavian Ojog.
La nivelul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, pentru aplicarea dispozitiilor Legii, s-a luat decizia acordarii de zile libere fara plata. Masura se va aplica in baza unei programari realizate de conducatorii de compartimente sub coordonarea secretarilor de stat, astfel incat activitatea normala a institutiei sa nu fie afectata.
De asemenea, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat pentru Realitatea, ca Ministerul Public a decis reducerea cheltuielilor de personal asa cum prevede legea, urmand ca fiecare angajat sa aiba pe luna 3 zile si 2 ore de concediu fara plata.
Conform prevederilor Legii 329/2009, reducerea cheltuielilor de personal se poate realiza prin aplicarea uneia din urmatoarele variante:
a. - acordarea de zile libere fara plata;
b. - reducerea programului de lucru;
c. - aplicarea unei o masuri care combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
d. - alta masura cu efect echivalent.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)