Raportul realizat trimestrial de firma de consultanta Deloitte indica un declin al activitatii industriei hoteliere din Europa pentru anul care s-a incheiat in septembrie. Desi aproape toate orasele au inregistrat declinuri semnificative, analistii Deloitte considera ca cel mai greu moment a trecut si preconizeaza o redresare in urmatoarele luni.
Veniturile pe camera disponibila (revPAR, un indice reprezentativ pentru activitatea hoteliera) au scazut la 58 de euro (-19,2%). Declinul este rezultatul unei scaderi de 12,3% a tarifului mediu pe camera, la 108 euro, in timp ce rata de ocupare s-a redus la 61,6%.
In perioada analizata (Septembrie 2008 – Septembrie 2009), Romania a raportat o scadere de 6,9% a ratei de ocupare si un declin de 17% al indicelui revPAR (calculate in moneda locala).
Potrivit studiului Deloitte, Londra este orasul cu cel mai mare grad de ocupare, iar Glasgow si Edinburgh sunt singurele orase europene care au inregistrat o crestere a ratei de ocupare;
Din tarile incluse in zona euro, Spania a fost lovita cel mai puternic, pentru ca numarul de turisti provenind din principalele sale piete a scazut;
Tarile est-europene ca Romania, Cehia, Slovacia, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania au resimtit impactul cel mai puternic, fiecare raportand scaderi ale indicelui revPAR de peste 20% in moneda locala.
„Industria hoteliera europeana a traversat un an agitat, in contextul in care criza s-a adancit. Cresterea ratei somajului, raspandirea virusului de gripa AH1N1 si cresterea monedei euro fata de alte monede au avut un impact serios asupra performantei operatorilor de profil din Europa. Multi oamenii au preferat sa stea acasa in loc sa calatoreasca peste hotare, iar numarul calatoriilor de afaceri s-a redus, ceea ce a atras scaderea vanzarilor si a rezultatelor operatorilor hotelieri, a companiilor aeriene si a agentiilor de turism. Toate orasele din regiune au inregistrat o scadere a indicelui revPAR pentru anul incheiat in septembrie, unele dintre ele fiind lovite mai rau decat altele” considera Alex Kyriakidis, Global Managing Partner, Tourism Hospitality & Leisure Deloitte.
In zona euro, indicele revPAR a scazut cu 16,8%, in contextul in care aprecierea monedei euro fata de lira sterlina a descurajat calatoriile catre destinatii traditionale precum Spania, Franta sau Italia. Declinul s-a resimtit puternic si in tarile din afara zonei euro, unde indicele revPAR a coborat mai mult de 20%, pe fondul unei scaderi semnificative a tarifelor medii pe camera.
"Am asistat deja la primele semne de redresare economica in Europa. Increderea consumatorilor se imbunatateste, iar tari precum Germania, Franta, Grecia si Portugalia ies din recesiune. Pentru operatorii de hoteluri urmeaza cateva luni dificile pana vor reveni pe o panta ascendenta. Cu toate acestea, ce-a fost mai rau pare sa fi trecut, iar Anul Nou ar putea aduce in unele cazuri redresarea indicilor revPAR”, conform lui Marvin Rust, Hospitality Managing Partner in cadrul Deloitte.
Comentarii articol (1)