Hotararea de Guvern Nr. 1476/2009 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr.833, din 3 decembrie 2009.
In scopul asigurarii aplicarii in Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar, in temeiul art. 108 si al art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. — (1) Se desemneaza Autoritatea Feroviara Romana — AFER ca organism responsabil cu supravegherea respectarii Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 315 din 3 decembrie 2007, denumit in continuare Regulament.
(2) Ministerul Transporturilor si Infrastructurii informeaza Comisia Europeana asupra desemnarii organismului responsabil prevazut la alin. (1).
(3) Ministerul Transporturilor si Infrastructurii sprijina si asista Autoritatea Feroviara Romana — AFER in exercitarea atributiilor ce ii revin acesteia potrivit alin. (1).
Art. 2. — (1) In aplicarea art. 2 alin. (5), tezele a doua si a treia din Regulament, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) serviciile urbane si suburbane de transport feroviar de calatori reprezinta serviciile de transport feroviar de calatori, care functioneaza pentru a satisface necesitatile de transport ale unui centru urban sau ale unei conurbatii si ale zonelor de proximitate/limitrofe, asigurate prin intermediul trenurilor de transport de calatori de rang „tren personal”;
b) serviciile regionale de transport feroviar de calatori reprezinta serviciile de transport feroviar de calatori asigurate cu trenuri de transport de calatori de rang „tren personal”, „tren accelerat” sau „tren rapid”, care circula pe raza unei regionale de cale ferata si sunt destinate sa raspunda nevoilor de transport feroviar de calatori in regiunea ce corespunde respectivei regionale de cale ferata.
(2) Regionala reprezinta o unitate de transporturi feroviare, care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu teritorial bine determinat, stabilit de catre gestionarul de infrastructura, pentru o buna coordonare si gestionare a activitatii feroviare la nivel national.
Art. 3. — (1) In aplicarea art. 2 alin. (4) din Regulament, se excepteaza de la aplicarea dispozitiilor din Regulament, pentru o perioada de 5 ani, serviciile nationale de transport feroviar de calatori.
(2) Prin servicii nationale de transport feroviar de calatori se intelege serviciile de transport feroviar de calatori pe distante lungi, reprezentand serviciile de transport feroviar de calatori asigurate cu trenuri de transport de calatori de rang „tren personal”, „tren accelerat”, „tren rapid” sau „tren intercity”, care circula pe raza a doua sau mai multor regionale de cale ferata.
(3) Perioada prevazuta la alin. (1) se poate reinnoi de doua ori cu cate o perioada de maximum 5 ani, cu respectarea conditiilor prevazute de Regulament.
Art. 4. — In aplicarea art. 2 alin. (5) din Regulament, sunt exceptate de la aplicarea dispozitiilor din Regulament serviciile urbane, suburbane si regionale de transport feroviar de calatori.
Art. 5. — In aplicarea art. 2 alin. (6) din Regulament, se excepteaza de la aplicarea dispozitiilor din Regulament, pentru o perioada de 5 ani, reinnoibila, serviciile de transport feroviar de calatori a caror parte semnificativa, ce include cel putin o oprire regulata intr-o gara, este exploatata in afara Comunitatii.
Art. 6. — In aplicarea art. 2 alin. (3) din Regulament, dispozitiile art. 3, 4 si 5 din prezenta hotarare nu aduc nicio atingere prevederilor art. 9, 11, 12, 19, art. 20 alin. (1) si art. 26 din Regulament.
Art. 7. — Aplicarea dispozitiilor Regulamentului prevazute la art. 3—6 sunt prezentate in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 8. — Ministerul Transporturilor si Infrastructurii informeaza Comisia Europeana cu privire la derogarile prevazute la art. 2 alin. (4), (5) si (6) din Regulament.
Art. 9. — (1) Incalcarea dispozitiilor din Regulament atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a celor vinovati, in conditiile legii.
(2) Constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 9 „Disponibilitatea legitimatiilor de transport, a biletelor directe si a rezervarilor” din Regulament, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
b) nerespectarea dispozitiilor art. 11 „Raspunderea fata de calatori si de bagajele lor” din Regulament, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei;
c) nerespectarea dispozitiilor art. 12 „Asigurarea” din Regulament, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei;
d) nerespectarea dispozitiilor art. 19 „Dreptul la transport” din Regulament, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
e) nerespectarea dispozitiilor art. 20 alin. (1) „Informarea persoanelor cu handicap si a persoanelor cu mobilitate redusa” din Regulament, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
f) nerespectarea dispozitiilor art. 26 „Siguranta personala a calatorilor” din Regulament, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.
(3) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (2), precum si aplicarea sanctiunilor aferente se fac, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, de catre reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Feroviare Romane — AFER.
Art. 10. — Dispozitiile prezentei hotarari referitoare la contraventii se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 11. — Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 3 decembrie 2009, cu exceptia a art. 9 si 10, care intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul transporturilor si infrastructurii,
Radu Mircea Berceanu
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Manoiu
Bucuresti, 25 noiembrie 2009.
Nr. 1.476.
_______
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam anexele ca fisier atasat (format "jpg").
Comentarii articol (1)