Peste 2600 de acte de control au fost incheiate de Garda Financiara, in urma controalelor efectuate in perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2009. Totodata, in urma acestor actiuni au fost atrase la bugetul de stat sume suplimentare in valoare totala de peste 3 milioane de lei, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2009, Garda Financiara a desfasurat aproape 3000 de actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate peste 2.600 de acte de control. In urma acestor actiuni au fost atrase la bugetul de stat sume suplimentare in valoare totala de peste 3 milioane de lei, din care 2 milioane RON au fost deja incasate. De asemenea, au fost confiscate bunuri in valoare de aproape 2 milioane de lei.
Dintre actele de control incheiate, 104 dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de peste 56 de milioane de lei.
Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, precum si monitorizarea achizitiilor intracomunitare.
O firma din Bucuresti a prejudiciat statul cu 19 milioane de lei
Prin verificarile initiate la solicitarea DNA privind activitatea unei firme bucurestene, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca acest agent economic a eludat la plata catre bugetul de stat, obligatii fiscale totalizand aproape 19 milioane de lei.
Verificarile au stabilit ca reprezentantii societatii in cauza au utilizat firma pentru incasarea in conditii ilicite, de la mai multe societati de leasing, a unor mari sume de bani. Ulterior, sumele incasate au fost dirijate catre o serie de firme tip “fantoma”, controlate de acelasi grup de persoane, care au procedat la retragerea banilor in numerar.
1.2 milioane de lei, prejudiciul adus statului, de o firma din Arad
Ca urmare controlului efectuat la o firma din Arad, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca acest agent economic a prejudiciat bugetul de stat cu peste 1.2 milioane de lei.
Intr-o prima etapa, din verificari a rezultat ca in perioada 2007 - 2008, societatea a incheiat cu firma italiana un contract de antrepriza pentru un obiectiv de investitii intern, in baza caruia aceasta din urma a emis un numar de 7 facturi de avans lucrari de constructii si, ulterior in anul 2009, o factura de stornare a acestora, suma totala implicata fiind de 1.8 milioane de euro. Insa firmele partenere nu au procedat la inregistrarea contractului de antrepriza in cauza, iar operatiunile consemnate in baza acestuia sunt in fapt nereale. Totodata, inregistrarea acestor operatiuni in evidentele financiar-contabile apartinand firmei aradene a avut drept scop majorarea nereala a valorii “investitiei”, dublata de justificarea transferului acestei sume in Italia, cu consecinta diminuarii bazei de impozitare, in contextul in care firma italiana nu si-a declarat conform legii, sediul permanent din Romania.
Motivat de natura faptelor constatate, pentru continuarea cercetarilor, in speta a fost sesizat Parchetul.
Comentarii articol (0)