1. Preliminarii
Intr-un atare caz este vorba de un „somaj ethnic”, evident cu caracter temporar2.
Asa cum dispune art. 49 alin. (3) din Codul muncii, pe durata suspendarii contractelor individuale de munca pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii si plata salariului, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
In acest sens art. 53 din acelasi act normativ dispune ca exista obligatii reciproce intre parti:
- angajatorul va asigura salariatilor o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat;
- salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Cauza obligatiei unei parti o constituie executarea obligatiei celeilalte. Art. 43 alin. (2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.20063 este mai clar in aceasta privinta: „in cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii”.
Desi nu se mentioneaza expres, in afara indemnizatiei de mai sus, salariatii aflati in somaj tehnic mai au si alte drepturi.
2. Dreptul de a fi informati cu privire la masura luata
In primul rand ei au dreptul de a fi informati cu privire la masura luata. Astfel, prin aplicarea corespunzatoare a art. 17 alin. (2) din Codul muncii, ei vor fi informati prin comunicarea dispozitiilor individuale cu privire la suspendarea contractelor individuale de munca pentru fiecare salariat vizat.
Acestea trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente4:
antetul unitatii;
- numarul de inregistrare si data emiterii;
- numele si prenumele reprezentantului legal al unitatii;
- motivarea suspendarii contractului;
- temeiul legal;
- perioada pentru care se dispune masura;
- numele si prenumele salariatului;
- locul de munca al salariatului;
- indemnizatia ce va fi acordata;
- modul de plata;
- modalitatea prin care se comunica reluarea activitatii;
- termenul in care salariatul convocat trebuie sa se prezinte pentru reinceperea activitatii;
- instanta si termenul in care poate fi atacata decizia.
Deciziile trebuie comunicate inspectoratului teritorial de munca competent numai de angajatorii prevazuti la art. 1 din Legea 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca5 in termen de 5 zile de la perfectarea acestora, in conformitate cu art. 2 alin. (2) lit. a) din aceeasi lege.
Salariatii vor primi deciziile vizate de inspectoratului teritorial de munca competent.
Neindeplinirea obligatiei de informare cu privire la masura suspendarii contractelor individuale de munca in baza art. 52 alin. 1 lit. d) din Codul muncii, constituie infractiune potrivit art. 9 lit. a) din Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor6, sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei.
3. Dreptul la pastrarea locului de munca pentru care contractul a fost suspendat
Potrivit art. 81 lit. a) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca.
Aceste prevederi nu se aplica pentru inlocuirea unor salariati aflati in somaj tehnic, pentru ca ar dispare insasi cauza suspendarii. Daca angajatorul doreste sa incadreze salariati cu o mai buna pregatire, va trebui sa infiinteze noi locuri de munca iar in fisele de post noi sa precizeze aceste conditii superioare.
4. Dreptul la cumulul de functii
Conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat caruia legea nu-i interzice in mod expres, are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, sub rezerva declararii fiecarui angajator a locului unde exercita functia pe care o considera de baza.
Daca salariatul are dreptul la cumulul de functii in timpul executarii contractului individual de munca, cu atat mai mult va avea acelasi drept in timpul suspendarii lui potrivit art. 52 alin. 1 lit. d) din Codul muncii.
Cum nimic nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator7, se poate ca un salariat sa aiba un contract suspendat si un contract in executare la acelasi angajator.
De asemenea, nimic nu impiedica pe angajator sa ia masura suspendarii contractelor individuale de munca ale unor salariati si sa mentina pentru altii doua contracte in executare. Este fireasca aceasta solutie, intrucat art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii reglementeaza dreptul angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii, ceea ce inseamna ca el are capacitatea legala de a intreprinde orice demers si de a adopta orice masura pe care le considera oportune in asigurarea bunului mers al afacerii. Obiectivul esential este acela de a se organiza munca salariatilor astfel incat sa se obtina profit, redresare economica. De aceea el decide ce salariati pastreaza sa lucreze. In acest sens, se poate spune ca va alege criteriile profesionale si nu sociale.
5. Dreptul la demisie
Daca salariatul are dreptul la demisie in timpul executarii contractului individual de munca, potrivit art. 79 alin. (1) din Codul muncii, cu atat mai mult va avea acelasi drept in timpul suspendarii lui pentru somaj tehnic.
Salariatul va fi obligat sa respecte insa termenul de preaviz in sensul ca se va afla la dispozitia angajatorului in acest termen, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
6. Dreptul la concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Salariatii se afla la dispozitia angajatorului in timpul somajului tehnic, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii. Ei vor raspunde disciplinar in cazul in care nu isi indeplinesc aceasta obligatie.
Dar ca orice salariati, si ei se pot imbolnavi. Astfel ca, in temeiul art. 1 lit. A si art. 2 lit. (1) din Ordonanta de uregenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate8 vor avea dreptul la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dupa cum urmeaza:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Aceste concedii vor suspenda somajul tehnic iar indemnizatia ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza din aceasta perioada va fi inlocuita cu indemnizatia pentru concediu medical, in a carei baza de calcul va intra si prima indemnizatie.
7. Dreptul la concedii fara plata pentru studii sau pentru interese personale
Daca salariatul are dreptul la concedii fara plata pentru studii sau pentru interese personale, cu acordul angajatorului, in timpul executarii contractului individual de munca, potrivit art. 54 din Codul muncii, el va avea acelasi drept si in timpul somajului tehnic, caz in care nu va mai fi obligat sa se afle la dispozitia angajatorului si nu va mai primi indemnizatia ce se acorda in acest sens.
Evident, initiativa suspendarii contractului individual de munca pentru studii sau pentru interese personale apartine numai salariatului.
8. Dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani
Potrivit art. 1 alin. (1) din Ordonanta de uregenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului9, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
La alin. 2 lit. k) a aceluiasi articol, cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii. E vorba de situatia reglementata de art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
NOTE:
___
1Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003), modificata si completata ulterior.
2Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2009, Editia a III-a, p. 490.
3Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea V, nr. 5 din 29.01.2008, modificat si completat ulterior.
4A se vedea si Ionel Petrea, Ana Cioriciu Stefanescu, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala - precizari si comentarii, pe www.Avocatnet.ro; Ionel Petrea, Suspendarea contractului individual de munca in cazul intreruperii temporare a activitatii angajatorului, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2009, p. 65.
5Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 190 din 20.03.2007.
6Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1006 din 18.12.2006.
7Alexandru Ticlea, op cit., p. 442.
8Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1074 din 29.11.2005, modificata si completata ulterior.
9Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1008 din 14.11.2005, modificata si completata ulterior.
Comentarii articol (0)