Potrivit art. 92 alin.1 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici1, asa cum a fost modificat prin art. I, pct. 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2009 privind unele masuri in domeniul functiei publice, precum si pentru intarirea capacitatii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor masuri privind cabinetul demnitarului din administratia publica centrala si locala, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local2,
„Exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizeaza prin promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor pentru ocuparea functiei publice si care nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi”.
Anterior modificarii, continutul art. 92 alin. 1 era urmatorul: „Exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere se realizeaza prin promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea acestei functii publice si care nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi”.
Deci, locul conditiilor specifice a fost luat de conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor pentru ocuparea functiei publice – pentru promovarea temporara.
Art. 92 alin. 2 din Legea nr. 188/1999 dispune ca „Daca functia publica este vacanta, masura se dispune de catre persoana care are competenta numirii pe o perioada de maximum 6 luni intr-un an calendaristic, astfel:
a) cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru functiile din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala;
b) cu obligatia instiintarii inainte cu cel putin 10 zile a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru functiile publice din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica locala.
Potrivit art. 92 alin. 3 din Legea nr. 188/1999, in mod exceptional, masura promovarii temporare poate fi prelungita cu maximum 3 luni, cu avizul aceleiasi autoritati, daca autoritatea sau institutia publica a organizat concurs de recrutare sau promovare si functia publica nu a fost ocupata, in conditiile legii.
In conformitate cu art. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2009 privind reglementarea unor masuri in domeniul administratiei publice3; in mod exceptional, prin derogare de la prevederile art. 92 alin. 3 din Legea nr. 188/1999, perioada de maximum 6 luni pentru care se dispune masura poate fi prelungita cu inca maximum 6 luni intr-un an calendaristic cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Aceste dispozitii se aplica pana la data de 31 decembrie 2010.
Observam ca o exceptie a fost inlocuita cu o alta exceptie.
Acestea sunt de stricta reglementare.
Vom intelege astfel ca, in perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie 2010, se prelungeste masura analizata fara a exista conditia ca autoritatea sau institutia publica sa fi organizat concurs de recrutare sau promovare iar functia publica sa nu fi fost ocupata definitiv in urma acestuia.
Subliniem ca pentru anul 2009, exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere s-a realizat pe o perioada de maximum 6 luni si s-a prelungit tot pentru 6 luni. De la 1 ianuarie 2010 - fiind vorba de un alt an calendaristic - se poate dispune aceeasi masura pentru 6 luni si se poate prelungi tot pentru 6 luni. De ce nu, pentru aceeasi persoana. Nu mai exista, in prealabil, conditia ca functia sa nu fi putut fi ocupata definitiv prin concursul de recrutare sau promovare organizat in acest sens.
NOTE:
[1] Republicata in M. Of. nr. 365 din 29 mai 2007, modificata si completata ulterior.
[2] Publicata in M. Of. nr. 668 din 6 octombrie 2009.
[3] Publicata in M. Of. nr. 457 din 1 iulie 2009, modificata ulterior prin O.U.G. nr. 105/2009.
Comentarii articol (3)