Promovarea poate fi:
a) definitiva, atunci cand functia publica superioara se ocupa prin concurs sau examen,
b) temporara, atunci cand functia publica de conducere se ocupa pe perioada determinata.
Inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2009 privind unele masuri in domeniul functiei publice, precum si pentru intarirea capacitatii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor masuri privind cabinetul demnitarului din administratia publica centrala si locala, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local1 art. 95 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici2 avea urmatorul continut: „Exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere se realizeaza prin promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea acestei functii publice si care nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi.”
In prezent, articolul mentionat dispune: „Exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizeaza prin promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor pentru ocuparea functiei publice si care nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi."
Deci se cer a fi indeplinite aceleasi conditii atat in cazul promovarii definitive cat si temporare. Locul conditiilor specifice a fost luat de conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor pentru ocuparea functiei publice – pentru promovarea temporara.
Dintre conditiile specifice enumerate in Anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici3, care erau necesare pentru promovarea temporara inainte de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2009 mentionam:
a) formele de perfectionare sau de specializare;
b) cunostintele de operare/programare pe calculator;
c) limbile straine necesare in desfasurarea activitatii;
d) abilitatile, calitatile si aptitudinile necesare desfasurarii activitatii;
e) alte cerinte specifice, ca de exemplu: calatorii frecvente, delegari, detasari, disponibilitate pentru lucru in program prelungit in anumite conditii;
In prezent la promovarea temporara nu mai sunt necesare condiitiile enumerate mai sus; functionarii publici trebuie sa indeplineasca cumulativ alte conditii:
a) sa fie absolventi de masterat sau de studii postuniversitare in domeniul administratiei publice, management sau in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice (conditie care este suspendata pana la 19.07.2010);
b) sa aiba minim 2 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de conducere de sef birou, sef serviciu si secretar al comunei, precum si a functiilor publice specifice asimilate acestora, respectiv minim 5 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea celorlalte functii publice de conducere decat cele mentionate anterior;
c) nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi.
In conformitate cu art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2009 privind reglementarea unor masuri in domeniul administratiei publice4, in situatia in care functia publica de conducere de secretar al comunei este temporar vacanta si in cadrul autoritatii sau institutiei publice nu exista persoane care indeplinesc conditiile de studii (superioare juridice sau administrative), precum si conditia de vechime in specialitatea studiilor de minimum 2 ani, functia poate fi exercitata cu caracter temporar si de persoane care nu indeplinesc ambele sau niciuna dintre aceste conditii.
__
NOTE:
1Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 668 din 06 octombrie 2009.
2Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, modificata si completata ulterior.
3Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 530 din 14 iulie 2008, modificata si completata ulterior.
4Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 457 din 1 iulie 2009.
Comentarii articol (1)