Economia Romaniei are parte de o revenire fragila, care isi va pastra evolutia ascendenta in 2010, beneficiind de repornirea comertului mondial si de deprecierea monedei nationale. Revenirea cererii interne risca totusi sa fie franata in mod serios de reactia slaba a guvernului la cresterea dezechilibrelor externe si interne si limitarea politicii bugetare, arata o analiza realizata, recent, de Coface Romania.
In aceeasi ordine de idei, concluziile Coface arata ca, reducerea fluxurilor de capital si a pietelor de export a adus, in 2009, o scadere a exporturilor, consumului si investitiilor. Societatile acumuleaza handicapuri, fiind nevoite sa faca fata cresterii ratei dobanzii, scaderii leului, apoi limitarii creditului, incetinirii mondiale si reducerii cererii interne.
Indicele Coface inregistreaza o progresie puternica a incidentelor de plata din decembrie 2008, in urmatoarele sectoare: agrochimic, electronic si al constructiilor.
Riscurile majore, in cazul Romaniei, pentru anul 2010, sunt legate de instabilitatea mediului politic, ce poate conduce catre o nerespectare a intelegerii cu FMI sau catre programe guvernamentale deficitare si politici economice si fiscale incoerente (majorarea taxelor si impozitelor).
Alte riscuri cu care Romania se va confrunta in 2010 sunt cresterea somajului, mentinerea creditarii la un nivel restrictiv, completat de posibilitatea reducerii investitiilor straine.
“In 2010, stabilitatea macroeconomica va continua sa fie dependenta de performanta guvernamentala si de capacitatea acestuia de a respecta acordurile cu structurile internationale; odata cu aprobarea bugetului se asteapta disbursarea transelorb 3 si 4 din acordul cu FMI. Aceasta injectie de lichiditati va asigura pe termen scurt stabilitate financiara pe piata interna si va proteja moneda nationala. Economia ar putea inregistra o revenire modesta, cu o crestere aproximativa de 1%, principalele motoare de crestere pe termen scurt vor fi exportul si productia industriala. Pe de alta parte, consumul privat si increderea consumatorilor interni vor ramane la un nivel redus, in conditiile in care este de asteptat ca rata somajului sa continue sa creasca”, declara Cristian Ionescu, Country Manager Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.
Puncte forte ale Romaniei
Piata domestica relativ mare, pe care forta de munca inregistreaza inca un cost scazut si o competitivitate ridicata si gradul scazut de indatorare al sectorului public (21% din PIB), reprezinta doar doua dintre avantajele pe care Romania le are in raport cu situatia economico-fiananciara, la nivel regional.
In aceeasi ordine de idei, sunt mentionate si aspecte precum existenta suportului de la institutii financiare (FMI) pentru acoperirea deficitului de cont curent, rezerva valutara semnificativa (28.3 mld euro in decembrie 2009), si nivelul ridicat de refinantare externa a bancilor.
Puncte slabe le Romaniei
In ceea ce priveste principalele aspecte care dezavantajeaza tara nostra, analiza Coface a mentionat: reactia slaba a guvernului la cresterea dezechilibrelor externe si interne, politici guvernamentale prociclice cu tendinte populiste ce pun presiune pe cheltuielile publice, dependenta crescuta de fluxuri de capitaluri straine.
De asemenea, concluziile coface nu uita sa mentioneze deficitul de cont curent ridicat, ce creaza riscul ridicat de neindeplinire a tintelor stabilite prin acordul cu FMI, precum si gradul de indatorare in valuta ridicat al sectorului privat si vulnerabilitate crescuta la volatilitatea cursului de schimb valutar
Sfarsitul primei „crize a globalizarii”
Aceasta criza a creditelor a durat doi ani, similar cu perioada de criza anterioara si conform predictiilor Coface de la inceputul lui 2008. Aceasta a fost cea mai violenta criza a creditelor din ultimii 60 de ani: diferenta de crestere mondiala dintre inceputul si sfarsitul crizei a fost de 6,1 puncte, cu diferente puternice intre regiuni geografice, deoarece Europa de Est si Rusia au fost cel mai mult afectate (10,2 si respectiv 16,2 puncte). In comparatie cu criza anterioara, amploarea socului este explicata prin globalizarea din ce in ce mai accentuata a companiilor: dupa falimentul Lehman Brother, socul de incredere s-a propagat la nivel general, unda seismica ajungand in sectoarele financiar si industrial din Europa si Asia. Contractia record a comertului mondial a avut un impact brutal asupra companiilor chiar si in tari necaracterizate de fenomene de bubble al creantelor.
Despre Coface
Misiunea Coface este facilitarea relatiilor comerciale business-to-business oferind celor 130.000 de clienti ai sai patru trei linii de activitate pentru a externaliza complet sau partial managementul relatiilor comerciale si pentru a-si finanta si proteja creantele: asigurare de credit, ratinguri si informatii despre companii si managementul creantelor. Multumita serviciilor locale de nivel mondial asigurate de 7.000 de angajati in 67 de tari, peste 45% din cele 500 de mari grupuri corporative sunt deja clienti ai Coface.
Comentarii articol (0)