Prima pentru concediu de care beneficiaza angajatii din institutiile publice, aferenta anului 2009 trebuia platita de ordonatorii de credite ai autoritatilor si institutiilor publice pana la data de 31 ianuarie 2010, indiferent de data la care aceasta a fost solicitata, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice(MFP), emis miercuri.
Potrivit MFP, avand in vedere constrangerile bugetare din anul 2009, unele institutii publice nu au putut plati integral sumele aferente primei de care beneficiaza angajatii la plecarea in concediu.
In aceste conditii, potrivit prevederilor art. 16 din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, prima de care beneficiaza angajatii la plecarea in concediu, aferenta anului 2009, poate fi platita de ordonatorii de credite ai autoritatilor si institutiilor publice pana la data de 31 ianuarie 2010, indiferent de data la care aceasta a fost solicitata.
Potrivit prevederilor cuprinse in aceeasi lege, pentru o serie de institutii publice a fost schimbat regimul de finantare, devenind institutii publice finantate integral de la bugetul de stat fata de institutii publice finantate integral din venituri proprii sau institutii finantate din venituri proprii si subventii acordate la bugetul de stat, a mai daugat comunicatul MFP.
Drept urmare, in bugetul pe anul 2010 se regasesc sumele aferente primelor de vacanta neacordate in anul 2009 precum si cele cuvenite personalului preluat integral la bugetul de stat in urma reorganizarii unor institutii publice din luna noiembrie 2009, in baza prevederilor Legii nr.329/2009, unele ministere avand repartizate sume mai mari in functie de numarul de salariati al acestora.
In anul 2010, in conformitate cu prevederile alin.(7) ale art 30 din Legea – cadru nr.330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice,
personalul bugetar nu beneficiaza de premii sau de plata orelor suplimentare.
In comunicatul MFP se aminteste ca, incepand cu anul 1999, a fost aprobata acordarea unei prime cu ocazia plecarii in concediul de odihna, pentru anumite categorii de personal cum ar fi politistii, magistratii si personalul auxiliar din justitie, functionarii publici sau personalul diplomatic. In perioada 2001 – 2006 aplicarea acestor prevederi referitoare la acordarea primelor de concediu a fost suspendata.
In aceasta perioada au fost introduse actiuni in instanta prin care unii salariati, in mod individual sau prin intermediul organizatiilor sindicale, au solicitat plata primelor de concediu, in toate cazurile, deciziile instantelor stabilind obligativitatea platii primelor de vacanta actualizate cu rata inflatiei, iar institutiile publice au fost obligate si la plata cheltuielilor de judecata.
Astfel, in anul 2008, Guvernul a fost nevoit sa ia de urgenta unele masuri prin care sa se esaloneze plata acestor drepturi restante, astfel incat impactul financiar sa poata fi controlat, se mai arata in comunicatul emis de MFP.
Comentarii articol (2)