ACCES GRATUIT
CSSPP: Repartizarea participantilor la Pilonul II se va face echitabil
Persoanele care nu au optat in termenul prevazut de lege pentru un fond de pensii, in sistemul Pilonului II, vor fi repartizate aleatoriu, in cote egale, pe fiecare fond de pensii administrat privat, in parte, potrivit unei norme a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), dupa cum informeaza un comunicat de presa al institutii.
Articolul continuă mai jos
In vederea imbunatatirii cadrului legislativ secundar al sistemului de pensii private, CSSPP a analizat efectele procesului de aderare continua si repartizare aleatorie a participantilor asupra structurii pietei fondurilor de pensii administrate privat in primele 20 de luni de functionare a Pilonului II. In acest context, CSSPP a decis aprobarea modificarii reglementarilor privind procesul de repartizare aleatorie instituite de Norma nr. 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
Potrivit CSSPP, in prezent,
numarul persoanelor care adera la sistemul fondurilor de pensii administrate privat din proprie initiativa, in fiecare luna, este mic in comparatie cu numarul persoanelor care sunt repartizate aleatoriu, doar un sfert din participanti exercitandu-si dreptul de alegere a fondului de pensii).
“Acest fapt nu este in interesul sistemului de pensii, in general. In acelasi timp, p
rimele doua fonduri de pensii detin aproape 60% din piata, in timp ce restul de sapte fonduri isi impart o cota de 40%, situatie care ar putea defavoriza participantii pe termen mediu si lung prin mentinerea unui mediu concurential cu eficienta scazuta”, arata sursa.
Conform CSSPP, in conditiile in care sistemul de pensii private din Romania reprezinta o piata noua, in formare, cu participanti fara experienta si fara criterii obiective de alegere bazate pe rezultatele din administrare a activelor, administratorii de pensii administrate privat si agentii de marketing au o misiune importanta in educarea potentialilor participanti, misiune care incepe cu momentul aderarii.
Modificarile cu privire la repartizarea aleatorie au in vedere incurajarea implicarii active a administratorilor fondurilor de pensii in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private.
Aceste masuri urmaresc cel mai bun interes al participantilor la fondurile de pensii administrate privat, contribuie la atenuarea gradului de concentrare a pietei si astfel, la crearea unui mediu benefic concurentei pe termen mediu si lung.
Prin urmare, articolul 22, alineatul (1) din Norma nr. 22/2009 este modificat astfel:
"(1) CNPAS repartizeaza persoanele eligibile din fiecare categorie prevazuta la art. 21 alin. (3) in cote egale pe fiecare fond de pensii administrat privat, in parte."
Totodata, CSSPP precizeaza ca
dreptul participantului de a alege orice fond de pensii administrat privat care activeaza acum pe piata Pilonului II nu depinde de procesul de repartizare aleatorie. Acest proces se aplica numai persoanelor care au obligatia aderarii in sistemul Pilonului II si care nu au ales un fond de pensii in termenul impus de lege, si anume de 4 luni.
Norma nr. 2/2010 pentru modificarea si completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 81, din 5 februarie 2010.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)