Dupa un an de la incheierea unui acord cu 18 companii de internet, referitor la garantarea unui internet sigur, Comisia Europeana publica un raport privind progresele inregistrate. Studiile arata ca 50% din adolescenti publica informatii personale pe internet fara a fi intotdeauna constienti de consecinte...
Companiile au semnat acest acord pe baza de voluntariat, obligandu-se sa prevada mecanisme de protectie a copiilor care utilizeaza site-urile a 25 de retele de socializare, cum ar fi Facebook, MySpace sau YouTube. Alte doua companii li s-au alaturat in iunie anul trecut.
Dupa un an, se poate constata ca majoritatea companiilor de internet prevad posibilitatea de a bloca utilizatori, de a elimina anumite informatii si de a decide ce informatii pot fi vizualizate de anumite categorii de public. De asemenea, acestea ofera o serie de instructiuni privind modalitatile de protectie a minorilor, desi, in unele cazuri, informatiile respective se gasesc cu greu sau sunt neclare.
Raportul Comisiei, care marcheaza Ziua pentru un internet mai sigur English , scoate in relief si o serie de puncte slabe: mai mult de jumatate din companiile de internet nu si-au tinut angajamentul luat pentru a garanta ca profilurile on-line si listele de contact sunt setate automat cu statutul „privat” pentru utilizatorii minori. Mai mult decat atat, pe multe site-uri, motorul de cautare include profilurile utilizatorilor minori. Si, cu toate ca majoritatea site-urilor de internet prevad un link pentru a raporta un act de hartuire, sunt putine cele care raspund consecvent la astfel de plangeri.
„Anul trecut, Comisia Europeana le-a cerut companiilor sa ia atitudine si sunt multumita sa constant ca multe dintre ele au raspuns la acest apel”, a declarat comisarul pentru societatea informationala, dna Viviane Reding. „Totusi, ma astept ca toate companiile sa depuna mai multe eforturi”, a mai spus oficialul european.
Un studiu separat realizat de Agentia Europeana pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor English recomanda o serie de modalitati pentru a minimiza riscurile legate de publicarea de informatii on-line.
Site-urile retelelor de socializare sunt deosebit de populare, mai ales in randul tinerilor. Aceste platforme digitale de informatii cu caracter privat le dau utilizatorilor senzatia ca se afla in intimitatea prietenilor apropiati, insa, de fapt, milioane de utilizatori au acces la informatiile lor personale. Utilizatorii risca sa fie identificati de persoane straine, inclusiv in scop publicitar si sexual.
UE acorda o atentie considerabila sigurantei pe internet, deoarece protectia vietii private si a datelor personale sunt drepturi inscrise in legislatia europeana.
Mai multe despre programul UE aici.
Comentarii articol (0)