In biblioteca virtuala Europeana puteti accesa carti, ziare, filme si harti din intreaga Europa. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt foarte simple: regulile de copyright sunt diferite in statele membre UE, iar la nivel european nu exista inca un sistem de plata a autorilor si nici unul pentru standardele minime de continut. Comisia pentru cultura de la Parlamentul European va vota, saptamana viitoare un raport despre Europeana, la Bruxelles.
Biblioteca Europeana este o colectie online multilingva ce include milioane de materiale provenind din muzeele europene, din biblioteci si arhive. Aceasta a fost lansata in noiembrie 2008, oferind cetatenilor acces la carti, ziare, filme, harti, fotografii si muzica.
Comisia Europeana lanseaza o consultatie publica
Raportul comisiei pentru cultura, redactat de Helga Trüpel (Verzi/ALE, Germania), cere mai multe materiale in biblioteca Europeana si ameliorarea continutului acestora, respectarea drepturilor de copyright si o mai buna promovare a bibliotecii. Raportoarea mai cere Comisiei si statelor membre sa ia masuri pentru evitarea unei diferente intre Europa si SUA in ceea ce priveste cunoasterea si accesul cetatenilor la propriul patrimoniu cultural.
Comisia pentru industrie, cercetare si energie de la Parlamentul European cere ameliorarea accesului la Europeana al persoanelor cu handicap si ameliorari tehnice si estetice in cadrul bibliotecii. Deputatii europeni de la Comisia pentru afaceri juridice cer Comisiei o propunere legislativa privind digitalizarea operelor cu autor necunoscut.
„Avem nevoie de Europeana“
Parlamentul European va vota luni raportul doamnei Helga Trüpel. „Trebuie sa gasim modalitati de a incuraja statele membre sa ofere mai multe fonduri pentru digitalizare. In plus, trebuie sa ne asiguram ca respectam drepturile de autor. Marele meu obiectiv politic este sa ajung la un echilibru intre publicarea cartilor online si recompensarea autorilor“, ne-a spus raportoarea parlamentara.
Impotriva vocilor care spun ca lansarea bibliotecii Europeana dubleaza efortul serviciului Google Books, Trüpel spune ca Europeana are propria sa ratiune de a fi: „Poate ca Europeana nu va fi niciodata la fel de bogata ca Google Books, deoarece nu va fi finantata din publicitate. Dar, din punct de vedere politic, pentru noi este foarte important sa aratam ca exista o noua posibilitate: sa finantam acest proiect cu bani publici. Daca vrem sa ne protejam modelul social european si sa ne dezvoltam diversitatea culturala, avem nevoie de Europeana“.
Biblioteca Europeana:
- contine 6 de milioane de materiale
- include imagini (picturi, harti, fotografii), texte (carti, ziare, scrisori), filiere audio (muzica, emisiuni de radio) si fisiere video (filme, emisiuni TV)
- va fi relansata anul acesta cu 10 milioane de materiale
- este finantata de Comisia Europeana si statele membre UE
- este gazduita de Biblioteca Nationala a Olandei.
Comentarii articol (2)