ACCES GRATUIT
Costul fortei de munca a crescut cu 2% in trimestru IV 2009
Costul orar al fortei de munca, pentru trimestrul IV al anului 2009, comparativ cu trimestrul IV 2009, a avut o crestere mai accentuata in constructii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice si informatii si comunicatii. Totodata s-au inregistrat scaderi semnificative in invatamant, industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.
Articolul continuă mai jos
In trimestrul IV din 2009, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 0,93% fata de trimestrul precedent si de 2% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
Trimestrul IV 2009 comparativ cu trimestrul III 2009
Fata de trimestrul III 2009, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o crestere mai accentuata in constructii (8%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (6%) si informatii si comunicatii (6%).
Scaderi semnificative s-au inregistrat in invatamant (-12%), industria extractiva (-9%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6%).
In trimestrul IV 2009, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,98%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,74%.
Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1% si respectiv 0,76%.
Trimestrul IV 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008
Pe principalele activitati economice, cele mai mari rate anuale de crestere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in industria extractiva (15%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (7%).
Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in administratie publica (-10%), sanatate si asistenta sociala (-8%) si invatamant (-3%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,95%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 1,98%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 2,45%, respectiv 2,47%.
Citește mai mult despre
ins
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)