98% dintre liderii industriei hoteliere europene se asteapta ca redresarea activitatii hoteliere europene sa nu se realizeze in acest an, informeaza un comunicat de presa al DLA Piper. De asemenea, pentru anul 2010, sunt asteptate afilieri si cooperari de tip joint bentrue, iar abia din 2012, tarifele ar putea reveni la nivelul atins inainte de declansarea crizei financiare.
Rezulatele unui studiu, realizat de catre furnizorul international de servicii juridice DLA Piper pe un esantion de 417 executivi din sectorul hotelier, arata un grad inalt de scepticism privind redresarea activitatii in acest an.
Potrivit studiului, doar 2% din respondenti se asteapta la o crestere sustinuta a activitatii in 2010, in ciuda faptului ca anul trecut 37% dintre acestia prevedeau o crestere constanta. Aceste rezultate ingrijoratoare sunt completate de temerile a peste jumatate dintre hotelieri (55%) ca tarifele de cazare nu vor reveni la nivelul atins inainte de criza financiara decât dupa 2012.
Raportul DLA Piper 2010 European Hospitality Outlook Report – lansat la International Hotel Investment Forum la inceputul acestei saptamâni – a relevat si asteptari diferite in ceea ce priveste constructiile de noi unitati hoteliere – 36 % dintre respondenti se asteapta la o crestere a numarului de proiecte noi, in timp ce 32% au declarat contrariul.
Pe de alta parte, 80 % dintre cei intervievati considera ca marile lanturi hoteliere vor continua politica de afiliere de unitati existente, in timp ce 66% se asteapta ca liderii din sector sa isi creasca cota de piata in 2010.
“Marile lanturi hoteliere vor continua sa-si majoreze cota de piata prin afielierea de noi hoteluri. Acestea au avantajul eficientei operationale si a bugetelor mai ridicate de marketing“, a declarat Alin Buftea, coordonatorul practicii de imobiliare si constructii a biroului DLA Piper din Bucuresti.
“Desi sunt semne ca gradul de ocupare este acum la un nivel stabil, industria se teme ca tarifele vor ramâne scazute in urmatorii ani si ca absorbtia de hoteluri deja operationale in lanturi internationale nu va putea compensa activitatea redusa de constructie”, a adaugat Karen Friebe, unul dintre cei doi coordonatori ai practicii internationale de Hospitality & Leisure a DLA Piper.
Dezvoltarea industriei hoteliere va fi limitata in 2010, dar este posibil ca lanturile hoteliere internationale sa-si orienteze investitiile in China si India in urmatorii trei ani – 28 % au indicat China drept cea mai atractiva tinta pentru dezvoltarea afacerilor, iar 24 % au indicat India.
O parte dintre marile companii hoteliere si-au redus datoriile si dispun acum de resursele de a investi in BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). Conditiile de creditare s-au mai relaxat si investitorii se orienteaza spre colaborari de tip joint venture (participatiuni in comun) pentru a minimiza riscurile la care se expun si pentru a accesa capital.
Conform studiului DLA Piper, peste 75 % dintre respondenti confirma oportunitatile create prin acest tip de colaborari.
De asemenea, multi executivi ai unor lanturi hoteliere profitabile au fost incurajati de contextul pietei hoteliere – cei 27% care sustin ca previziunile pentru urmatoarele 12 luni sunt optimiste, de cele mai multe ori folosesc ca argument oportunitatile de investitii create de criza financiara, numind segmentul economy/budget cea mai atractiva perspectiva de investitii.
__
DLA Piper este unul dintre liderii mondiali din domeniul serviciilor juridice, avand peste 3700 de avocati in 28 de tari si 66 de birouri in Asia, Europa, Orientul Mijlociu si Statele Unite ale Americii.
Comentarii articol (0)