Mai mult de 150 de benzinarii au fost verificate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), fiind aplicate peste 90 de amenzi, in valoare totala de 361.000 de lei, informeaza un comunicat de presa al ANPC. De asemenea, comisarii ANPC au aplicat 64 de avertismente si au oprit de la vanzare aproximativ 600 de kg produse alimentare si nealimentare, puse in vanzare in benzinarii.
Actiunea de control s-a desfasurat in judetele Brasov, Calarasi, Satu Mare, Suceava, Cluj, Neamt, Dolj, Valcea, Gorj, Galati, Constanta, in perioada 23 – 26 februarie 2010, verificandu-se respectarea prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor la comercializarea benzinei, a motorinei precum si a produselor alimentare si nealimentare vandute in benzinarii.
Potrivit ANPC, au fost controlate 26.008 kg de produse alimentare din care 823 kg prezentau abateri (323 kg prezentau abateri de etichetare, 6 kg prezentau abateri de depozitare, 113 kg prezentau abateri privind data durabilitatii minimale).
De asemenea, au mai fost controlate 8053 produse cosmetice (din care 64 de bucati prezentau abateri), 5699 jucarii (din care 54 jucarii erau cu abateri) si 17.100 de alte produse.
“Comisarii ANPC au oprit definitiv de la comercializare 138 kg de produse nealimentare si alimentare si 62 de bucati de produse alimentare si nealimentare expirate. Alte 479 kg de produse alimentare si nealimentare si 1358 de bucati de produse alimentare si nealimentare au fost oprite temporar de la comercializare pentru abateri de informare si etichetare”, se arata in comunicatul de presa.
Astfel, comisarii ANPC au verificat 414 statii de distributie a carburantilor, constatandu-se urmatoarele abateri:
1. La comercializarea carburantilor:
- neafisarea pretului (pe un panou sau la pompa) sau afisarea incorecta a pretului (afisarea valorii celei mai mici desi se comercializau doua tipuri de benzina si doua tipuri de motorina);
- neconcordante intre inscrisurile de pe panoul exterior de prezentare a carburantilor, de la pompa si din declaratia de conformitate (pe panoul exterior scria “motorina euro” si “benzina premium euro” iar la pompa era scris “motorina euro L diesel” si “benzina super plus fara plumb”;
- comercializarea de benzina si motorina fara a fi insotite de elemente de identificare si caracterizare;
- comercializarea carburantilor fara specificarea temperaturii de filtrabilitate;
- comercializarea motorinei fara precizarea continutului de biocarburanti;
- comercializarea carburantilor fara informatii privind aditivarea
- lipsa informatiilor privind afisarea a cifrei octanice la pompa.
Astfel de abateri au fost constatate la 171 de operatori economici din judetele Brasov, Caras-Severin, Bihor, Satu Mare, Suceava, Cluj, Neamt, Botosani, Gorj, Arad, Dolj, pentru care s-au aplicat 64 de amenzi contraventionale in valoare de 268 000 lei si 74 de avertismente.
2. La comercializarea produselor alimentare si nealimentare:
a) produse alimentare
- data limita de consum depasita pentru produsele ciocolata, bere;
- lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare pentru produsele ciocolata, biscuiti, supe, cacao, dropsuri,
- lipsa tuturor elementelor de identificare-caracterizare prin lipsa etichetelor de pe ambalajele individuale (produse predozate in ambalaje de 0,250g, plicuri de supa);
- lipsa inscriptionarii datei durabilitatii minimale sau inscrierea acesteia sub o formã ilizibila (produse croissant cu cacao);
- comercializarea produselor avand caracteristici calitative neconforme (modificari organoleptice), la produsul inghetata, desi aceasta se incadra in data limita de consum.
b) jucarii
- lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare de pe eticheta;
- lipsa informatiilor privind adresa sediului social a producatorului.
c) cosmetice
- lipsa traducerii informatiilor de pe eticheta in limba romana (sampon);
- lipsa de pe eticheta a datei de minima durabilitate (deodorante, spray).
d) cosumabile auto
- lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare de pe eticheta (filtre de motorina, filtre de ulei, bujii, truse de scule);
- lipsa certificarii RAR pentru stingatoarele de incendiu comercializate;
- nerespectarea Ordinului 987/2007 privind comercializarea truselor medicale;
- data limita de consum depasita la baterii si antigel.
Sfaturi pentru consumatori:
1. La achizitionarea carburantilor trebuie verificat:
- existenta pretului carburantilor;
- existenta informatiilor privind tipul de carburant la fiecare pompa (benzina-cifra octanica, continut iocarburant, aditivare, motorina-temperatura filtrabilitate etc), in lipsa vor fi cerute informatii de la personalul statiei.
2. La cumpararea produselor alimentare trebuie verificat:
- data durabilitatii minimale (DDM) sau data limita de consum (DLC);
- existenta informatiilor privind ingredientele continute de produs;
- existenta informatiilor privind producatorul/inportatorul/distribuitorul.
3. La achizitionarea produselor nealimentare (lubrifianti, piese de schimb auto, accesorii auto etc.) trebuie verificat:
- existenta certificarii RAR unde este cazul;
- existenta certificatului de garantie la piesele de schimb auto;
- existenta informatiilor privind producatorul/importatorul/distribuitorul.
Comentarii articol (0)