ACCES GRATUIT
CE: Romania ar putea avea un deficit bugetar de 6,3%, in 2010
Atingerea tintei de deficit bugetar de 6,3% din PIB, pentrul anul 2010, s-ar putea realiza, atat timp cat statul roman reuseste sa implementeze intregral masurile de consolidare economica stabilite pentru acest an, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
Articolul continuă mai jos
Romania are ca obiectiv reducerea deficitului public de la 8% din PIB, in 2009, la 3% din PIB in 2012, conform recomandarii Consiliului din 16 februarie 2010.
Potrivit CE, ajustarea bugetara planificata este concentrata la inceputul perioadei, efortul de consolidare fiind mai accentuat in 2010 si 2011, in raport cu 2012. Implementarea integrala a masurilor de consolidare prevazute pentru 2010 este esentiala pentru a atinge tinta de deficit de 6,3% din PIB stabilita pentru acest an. De asemenea, Romania trebuie sa respecte si conditiile din programele de asistenta financiara internationala
Programul de convergenta nu detaliaza, insa, suficient masurile de consolidare care urmeaza sa fie luate in 2011 si 2012, desi se asteapta ca, in cadrul bugetar pe termen mediu 2011-2013, sa fie incluse mai multe informatii.
In plus, implementarea reformelor guvernantei fiscale decise in contextul programului UE de asistenta pentru balanta de plati a Romaniei ar trebui sa contribuie la atingerea tintelor fiscale pentru anii respectivi.
De asemenea, reprezentantii CE considera ca adoptarea si implementarea proiectului de reforma a pensiilor vor fi esentiale pentru ameliorarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice.
CE recomanda Romaniei implementarea masurilor de consolidare fiscala pentru corectarea deficitului excesiv, imbunatatirea cadrului bugetar si adoptarea si implementarea legii pensiilor.
„Criza economica si financiara a afectat puternic finantele publice. Au fost necesare masuri de stimulare fiscala pentru sprijinirea redresarii, dar ultimii doi ani au sters cu buretele 20 de ani de consolidare bugetara. Aceasta insemna ca vom fi nevoiti sa revenim treptat la rigoarea bugetara cel tarziu anul viitor”, a declarat Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)