Aceasta considera ca, Programul de Convergenta realizat de Romania pentru perioada 2009-2012, nu detaliaza suficient masurile de consolidare care urmeaza sa fie luate in 2011 si 2012, desi se asteapta ca in cadrul bugetar pe termen mediu 2011-2013 sa fie incluse mai multe informatii.
De asemenea, Comisia invita elegant Romania sa detalieze si sa implementeze masurile de consolidare fiscala pentru corectarea deficitului excesiv si pentru imbunatatirea cadrului bugetar.
Aducerea deficitul structural la mai putin de 1% din PIB pana in 2014, si evitarea depasirii limitei de 3% din PIB a deficitului bugetar, precum si adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015, reprezinta principalele obiective stabilite prin Programul de Convergenta pentru perioada 2009-2012.
Scenariul Guvernului de dezvoltare pe termen mediu: intre daca si parca
Plecand de la concluzia ca, in anul 2009, impactul crizei a fost mai puternic decat se asteptase, Guvernul continua sa faca previziuni optimiste, mentionand ca procesul de redresare ar putea fi mai amplu, daca masurile strategice vor contribui intr-un mod mai eficient la consolidarea sistemului financiar si la ameliorarea climatului de incredere sau daca cererea la nivel mondial va creste peste asteptari.
Si totusi, in program se precizeaza ca, „evolutia finantelor publice pe termen mediu este marcata de contextul international si european dificil, prognoza economica continuand sa fie grevata de un spectru larg de elemente de incertitudine, cele mai semnificative fiind legate de perspectivele activitatii economice si ale sentimentului pietelor din UE”.
Pentru cresterea economica si a numarului locurilor de munca, Guvernul mizeaza pe propriile masuri, care se refera la imbunatatirea mediului de afaceri, reducerea dezechilibrelor macroeconomice si stabilizarea sectorului financiar-bancar.
Pe de alta parte, in program se mentioneaza faptul ca, la nivelul anului 2010 se prevede majorarea numarului de salariati si mentinerea puterii de cumparare a populatiei cu impact asupra reluarii consumului gospodariilor. Cheltuielile guvernamentale se vor restructura pentru a favoriza investitiile publice si a defavoriza cheltuielile de personal, in conditiile ajustarii deficitului bugetar.
Si totusi, textul Programului de Convergenta explica faptul ca, in prima parte a anului 2010, tendinta de contractie a activitatii economice va continua.
„Este posibil ca, in primele 2 trimestre din anul 2010, cresterile reale ale produsului intern brut sa fie negative, dar pentru anul 2010, cadrul macroeconomic previzioneaza iesirea din intervalul negativ si trecerea la o crestere moderata a produsului intern brut, in termeni reali, respectiv cu 1,3% fata de 2009.”
Consumul va fi reluat pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica
„Cererea interna (consum si investitii) se va majora cu 1,4%. Principala componenta care va inregistra o crestere va fi consumul privat, ale carui cheltuieli se vor majora cu 3,8%, pe fondul cresterii increderii in masurile guvernamentale de relansare economica si al reluarii inclinatiei spre consum printr-o imbunatatire a sistemului de creditare”, se arata in Programul de Convergenta.
Pe de alta parte, Guvernul se asteapta ca, relansarea formarii brute de capital fix sa intarzie si chiar sa se diminueze cu 1%, avand in vedere problemele financiare si rezervele de capacitate ale sectorului privat.
Nici la exporturi nu vom sta prost in 2010
„Cererea externa in crestere, concomitent cu majorarea activitatii economice interne va influenta pozitiv evolutia comertului exterior. Exporturile si importurile de bunuri si servicii vor inregistra cresteri moderate, astfel ca exportul net va avea o usoara contributie negativa (0,2%) la cresterea reala a PIB. Se apreciaza ca, exporturile de bunuri in acest an se vor majora cu 3,5%, iar importurile de bunuri cu 4,2%”.
Acest lucru este posibil doar in ipoteza in care, comertul exterior de bunuri si servicii se va relansa in conditiile amplificarii cererii interne si externe si a schimburilor comerciale, la nivel global.
Cresterea PIB se va accelera in urmatorii 2 ani
In 2011 si 2012, cresterea PIB urmeaza sa se accelereze, odata cu intensificarea schimburilor comerciale externe si a cresterii activitatii in toate sectoarele economice. Astfel, Guvernul explica faptul ca se asteapta ca produsul intern brut sa creasca cu 2,4% in anul 2011 si cu 3,7% in anul 2012. Pentru anul 2010 se prevede o majorare a PIB de 1,3%.
„Motorul cresterii il va reprezenta cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra o schimbare de tendinta incepand cu anul 2011, respectiv se va majora cu 5,0% in 2011 si 6,7% in 2012. La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea surselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii din bugetul de stat sau a investitiilor eligibile”.
In cazul somajului, care in prezent este de 8,4%, Guvernul estimeaza ca acesta va scadea si va ajunge la 7,5% in anul 2011, respectiv 7,0% in anul 2012.
„Dupa cresterea foarte mare a numarului somerilor inregistrati in anul 2009, se asteapta ca numarul acestora sa scada an de an, in conditiile cresterii economice si a numarului locurilor de munca. Pentru perioada urmatoare sunt prognozate scaderi ale ratei somajului inregistrat pana la 6,2% in 2012.”
Rata inflatiei se va reduce daca evolutia cursului de schimb leu/euro se va mentine
Rata inflatiei se va reduce in anul 2010 fata de sfarsitul anului 2009 la 3,5%, in timp ce media anuala se va situa la 3,7%.
O contributie semnificativa in temperarea presiunilor inflationiste poate veni din evolutia cursului de schimb leu/euro, in special daca tendinta de apreciere manifestata la inceputul anului 2010, se va mentine.
Reluarea procesului de crestere economica in anul 2010 creaza conditiile pentru accelerarea consolidarii fiscale
Guvernul isi exprima in continuare increderea ca, politica fiscala este centrata pe asigurarea unui mediu stimulativ si nediscriminatoriu, concentrandu-se in acelasi timp pe masuri de consolidare a transparentei, stabilitatii si predictibilitatii.
Cu ce se lauda Guvernul – masurile anticriza
„Guvernul a reactionat cu promptitudine in anul 2009 si a pus in practica un program de masuri anticriza concretizat intr-o serie de masuri consistente de stabilizare a economiei si reluare a procesului de crestere economica", se arata in Programul de Convergenta.
Printre acestea, sunt amintite:
-masuri de stimulare a cererii prin cresterea puterii de cumparare a locuintelor (Programul prima casa), a masinilor (Programul rabla), sustinerea exporturilor (capitalizarea Eximbank);
- masuri de stimulare a investitiilor (neimpozitarea profitului reinvestit, investitii in reabilitarea termica a locuintelor);
- masuri de stimulare a agriculturii (Programul „Primul siloz”);
- masuri cu caracter social (acordarea pensiei sociale pentru pensionarii cu venituri mici in doua transe);
- masuri de protejare pe piata muncii (somajul tehnic, Programul ½Bani pentru angajati mai multi, mai competenti, mai sanatosi½, prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de somaj cu trei luni).
Pe de alta parte, bugetul initial pe 2009 a prevazut masuri bugetare pentru limitarea deteriorarii pozitiei fiscale, cele mai importante fiind: o majorare de 3,3 puncte procentuale a contributiilor sociale; majorarea accizelor la tutun si alcool; rationalizari ale cheltuielilor cu salariile in sectorul public prin reducerea sporurilor si a altor beneficii, inghetarea angajarilor in sectorul public si eliminarea posturilor vacante si reduceri ale cheltuielilor cu bunurile si serviciile si cu subventiile.
Strategia Guvernului
„Referitor la politica fiscala, viziunea Guvernului este centrata pe asigurarea unui mediu stimulativ si nediscriminatoriu, concentrandu-se in acelasi timp pe masuri de consolidare a transparentei, stabilitatii si predictibilitatii sale. In plus, dezvoltarea sustenabila a finantelor publice are o importanta primordiala tinand cont de perspectivele demografice adverse. Consolidarea bazei de impozitare si a modului de asezare a impozitelor si taxelor este in continuare esentiala pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltarii economice si indeplinirii sarcinilor statului si a angajamentelor asumate de Romania in calitate de stat membru al UE”, se explica laborios in textul Programului.
In aceeasi nota „realista”, Guvernul arata ca, se angajeaza prin Programul de Convergenta sa realizeze urmatoarele demersuri:
- implementarea sistemului salarizarii unitare in sectorul public;
-adoptarea legii pensiilor si implementarea reformei in sistemul de pensii; adoptarea legii responsabilitatii fiscale si implementarea acesteia;
- implementarea standardelor de cost in domeniul cheltuielilor publice ale autoritatilor locale; dezvoltarea sistemului de formare profesionala continua si cresterea participarii la programe de formare; cresterea participarii tinerilor someri la masurile de stimulare a ocuparii prin cresterea sanselor de ocupare;
-reducerea birocratiei privind recrutarea angajatilor prin infiintarea one-stop-shop la nivel local (judetean) si operationalizarea acestora in vederea realizarii unei singure proceduri de recrutarea a angajatilor; imbunatatirea calitatii actului administrativ, a procesului decizional si a managementului si coordonarii orizontale a politicilor publice;
-stimularea capacitatii firmelor de a crea, adauga, capta si retine valoare in lantul national productiv, bazata pe procese, produse si servicii;
-adoptarea la nivelul ANAF a importante decizii de reforma (reducerea birocratiei, imbunatatirea procedurilor, reorganizarea interna, reducerea costurilor administrarii fiscale; pentru anul 2010, ANAF va lua in continuare masuri de stimulare a conformarii voluntare, de sprijinire a mediului de afaceri, de crestere a eficientei colectarii si de combatere a evaziunii fiscale.
____
Va prezentam Programul de Convergenta in fisier atasat (format "pdf")
Comentarii articol (2)