Un CV impecabil si o scrisoare de intentie motivanta nu asigura succesul deplin cand vine vorba de un job. Intotdeauna, angajatorii vor dori sa te cunoasca pentru a-ti observa comportamentul, abilitatile de comunicare si spiritul de echipa. Interviul pentru obtinerea unui nou loc de munca se desfasoara dupa cateva norme generale pe care este bine sa le cunosti, astfel incat, in ziua cea mare, sa te faci placut de cei care iti vor fi sefi in perioada urmatoare.
Prima impresie, intotdeauna la fix
Punctualitatea este mai mult decat un cuvant trecut pe CV, iar ca sa faci o prima impresie buna, este obligatoriu sa aj
ungi cu cel putin 10-15 minute inainte. Asadar, ia-ti un avans considerabil cand pleci de acasa, calculand si eventualele probleme de care te vei lovi in trafic, mai ales ca interviul poate avea loc intr-o zona pe care nu o cunosti foarte bine.
Daca se intampla sa intarzii 10-15 minute, in primul rand, cere-ti scuze, in cele mai multe situatii, se iarta, dar intarziererea nu trebuie sa devina un obicei pentru cand vei ajunge sa lucrezi in acel loc. In cazul in care intarzii mai mult decat “sfertul academic”, nu te mai prezenta la interviu. Suna la HR si minte frumos, spune ca ai avut o urgenta si iti este imposibil sa mai ajungi. Desi, te afli deja pe lista lor neagra pentru intarziere, datorita problemei personale ivite, ai putea primi o a doua sansa.
Haine, etc.
La majoritatea interviurilor, haina il face pe om. Nu, nu este vorba de eticheta, asa ca nu trebuie sa ai haine de designer si pantofi din piele de crocodil, ci trebuie sa porti haine curate si ingrijite. Vestimentatia trebuie sa te reprezinte si, in acelasi timp, sa fie adecvata situatiei. Indiferent daca este vorba de un job in publicitate sau de un job la o multinationala, i
ncearca sa alegi hainele care iti pun cel mai bine in evidenta personalitatea. Totusi, lasa-ti baschetii galbeni acasa, o sa ii porti dupa ce treci de interviu, in zilele de Casual Friday. Si ca tot veni vorba de incaltaminte, niciodata sa nu vii in fata angajatorului cu pantofii murdari.
De asemenea, evita sa te duci la sala de fitness inainte de un interviu – lesne de inteles motivul. Si, chiar daca pare un sfat obraznic, ai grija sa iti piepteni parul, sa ai unghiile curate, iar daca esti femeie, este recomandabil sa nu folosesti prea mult make up sau sa porti prea multe bijuterii. Totodata, evita sa consumi alcool inainte de a sustine un interviu si, mai ales, sa mesteci guma in timpul interviului.
Angajatorul nu intreaba intotdeauna de doua ori
In primul rand, trebuie sa tii minte ca ce este prea mult strica. Este valabil si in ce priveste modestia, asa ca vorbeste despre tine intr-un mod obiectiv. Spune angajatorului despre calificarile si realizarile tale, dar ofera credit fostilor colegi de munca, atunci cand este cazul. In niciun caz nu iti denigra fostul sef si nu fa glume pe seama celor cu care ai impartit biroul. Nu minti cand vine vorba de ce ai facut pana atunci! Cei care se afla in fata ta stiu despre tine mai multe lucruri decat iti poti imagina. Gandeste-te ce impresie proasta vei face daca esti prins cu o minciuna.
Nu refuza sa ras
punzi la intrebarile care iti sunt puse, chiar daca nu te incanta ceea ce este intrebat. Evita sa pari dezinteresat de ceea ce iti spun intervievatorii. Totodata, nu uita ca angajatorul se asteapta sa cunosti minimul despre companie, prin urmare un raspuns de genul “..aaaaa…”, nu va impresiona placut. Fii obiectiv si, mai ales, nu vorbi mai mult decat este cazul.
De asemenea, nu uita ca, in fata celorlalti, vei avea mai multa prestanta daca iti tii spatele drept si ii privesti in ochi pe cei cu care discuti. Incearca sa ai o expresie senina pe chip, zambeste cand ti se zambeste si vorbeste pe un ton respectuos.
Foloseste persoana a II-a plural cu toti cei pe care ii intalnesti si multumeste cand ti se ofera ceva.
De altfel, nu uita ca, oricate emotii ai avea, angajatorul iti va intelege stresul. Totusi, fii stapan pe tine, ai incredere in propria persoana daca vrei ca cei cu care vei lucra sa aiba, la randul lor, incredere in tine.
Asteptam si parerea ta! Care sunt lucrurile cu adevarat importante pentru un interviu de succes?
Comentarii articol (0)